FOTO | Patriarhul Daniel a binecuvântat ingredientele și recipientele pentru prepararea și păstrarea Marelui Mir, ce va fi sfințit în Joia Mare

Patriarhul României a oficiat, în această dimineață, slujba de sfințire a ingredientelor și a recipientelor în care va fi preparat și păstrat Sfântul și Marele Mir. Ulterior, în 17 aprilie, în Joia Mare de dinaintea Paștelui, va avea loc Sfințirea Marelui Mir, unul dintre evenimentele de seamă ale Anului omagial al Centenarului Patriarhiei Române.

În total, au fost confecționate 12 amfore mari, de câte 25 de litri fiecare, cu ajutorul cărora mirul va fi transportat la Reședința Patriarhală, și 44 de amfore mici de argint, de câte 5 litri, care vor fi dăruite, ulterior sfințirii, eparhiilor din Patriarhia Română.

„Argintul nu doar este un metal frumos și elegant, ci și unul care ajută la conservarea bună a Marelui Mir și, de asemenea, arată prețuirea noastră față de acest Mare Mir”, a spus întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a explicat că sfințirea Sfântului și Marelui Mir se face în Joia Mare, înainte de moartea și învierea lui Hristos, pentru a aminti de gestul Mariei, sora lui Lazăr, care a „făcut cu anticipație ce trebuiau să facă femeile mironosițe în dimineața Învierii”.

„De aceea a hotărât Biserica, într-un mod foarte înțelept, ca sfințirea Marelui Mir să se facă în Sfânta și Marea Joi, care este și ziua instituirii Sfintei Euharistii. De ce? Pentru că mirul arată prețuirea Bisericii pentru Hristos cel jertfelnic. E o prețuire a iubirii Lui jertfelnice, iar Euharistia arată tocmai același lucru, iubirea Lui jertfelnică, care se dăruiește pentru viața lumii”, a explicat Patriarhul României.

În încheierea discursului, Preafericitul Daniel a amintit de faptul că Sfântul și Marele Mir este utilizat și la sfințirea Sfintei Mese, care simbolizează „mormântul Domnului din care El a înviat”.

Sfântul și Marele Mir este folosit pentru săvârşirea Tainei Mirungerii, sfințirea Antimiselor și a tuturor lăcașurilor de cult, precum și la așezarea în raclă a sfintelor moaște ale sfinților canonizați.

Ultima sfințire a Marelui Mir în Biserica ortodoxă Română a avut loc în anul 2019.

Foto credit: Basilica.ro

Leave a reply

PARTENERIAT

Susține proiectul ZIUA
Loading Next Post...
Follow
Cele mai citite
Loading

Signing-in 3 seconds...

Signing-up 3 seconds...