FOTO | Primii piloni ai liniei electrice Vulcănești-Chișinău de interconexiune cu România, instalați la sud. În total, vor fi 500 de stâlpi pe o lungime de 160 km

După jumătate de an de la inițierea lucrărilor de construcție a liniei electrice Vulcănești-Chișinău de interconexiune cu România, au fost instalați primii piloni în zona satului Congaz din Găgăuzia. Până acum, în șantierele de lucru au fost finisate și aproximativ 160 de fundații pentru asamblarea pilonilor. Potrivit proiectului, în total, linia va avea peste 500 de stâlpi de mari dimensiuni pe o lungime de aproximativ 160 de kilometri.

Noua linie cu o capacitate de 500 de MW va avea o putere ce ar putea asigura aproximativ 50% din consumul de energie electrică a R. Moldova în perioada cu sarcină maximă.

„Această linie electrică ne va permite să depindem mai puțin de infrastructura critică din stânga Nistrului, să asigurăm consumatorii din Republica Moldova că vor avea energie electrică, indiferent de situațiile din stânga Nistrului pe care noi nu le controlăm. Într-un final, mai ales după ce finalizăm și cele alte două linii de interconexiune cu România: Bălți-Suceava și Strășeni-Gutinaș, vom integra piața energetică din Republica Moldova în piața energetică europeană”, a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov.

Construcția liniei electrice aeriene pe direcția Vulcănești – Chișinău este parte a Proiectului de Dezvoltare a Sistemului Electroenergetic. Costul lucrărilor este de 61 de milioane de euro, dintre care 27 de milioane sunt pentru construcția liniei. Proiectul este finanțat de Banca Mondială.

În total, pentru construcția liniei statul urmează să exproprieze aproximativ 900 de terenuri private și ale administrațiilor locale din 35 de localități din Găgăuzia, Taraclia, Cahul, Leova, Cimișlia, Hâncești, Ialoveni și din comuna Băcioi, mun. Chișinău.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram