Piese de tezaur dedicate celor mai cunoscuți și importanți domnitori români, de la de la Ștefan cel Mare, la Mihai Viteazul sau Tudor Vladimirescu, sunt prezentate la Chișinău, în cadrul expoziției „Istoria României în 100 de portrete”, organizată de Art Safari, cu sprijinul financiar al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM) din cadrul Guvernului României.
Expoziția a fost inaugurată astăzi, 20 august, la Muzeul Național de Istorie al Moldovei, și este organizată în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a României, sub patronajul Ministerul Afacerilor Externe de la București.
La eveniment au participat oaspeți de vază de la București și Chișinău, printre care Secretarul de Stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, Adrian Dupu, Ambasardorul României în R. Moldova, Cristian-Leon Țurcanu, șefa Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, Monica Babuc ș.a..
Printre altele, iubitorii de artă și istorie pot admira un portret de mari dimensiuni al lui Ștefan cel Mare, din colecția Complexului Muzeal Național Neamț/ Muzeul de Artă Roman, un portret al Marițicăi Bibescu ce poartă o ie din materiale prețioase, realizat de Carol Popp de Szathmári (1812-1887).
Printre cele 100 de opere prezente în expoziție se numără și iconicul portret al lui Tudor Vladimirescu (1780-1821) realizat de Theodor Aman, din colecția Muzeului Național de Istorie a României, o sculptură cu Mircea cel Bătrân realizată de Gabriela Manole Adoc, un portret al lui Neagoe Basarab realizat de Arthur Verona și multe altele.
„„Istoria României în 100 de portrete” ne aduce mai aproape de regi, regine, politicieni, sportivi, oameni de cultura și știință, precum și alte personalități marcante ale istoriei românilor. Portretele, dar și obiectele personale, scrisorile sau îmbrăcămintea acestor personalități care au făcut istorie, ne ajută să înțelegem mai bine cursul devenirii noastre și să ne redescoperim istoria și tradițiile comune, valori care ne leagă”, a scris ambasadorul României, într-o postare pe pagina oficială de Facebook.
Expoziția va fi deschisă în perioada 20 august – 15 septembrie 2024, iar intrarea este liberă.