Șeful armatei Ucrainei, generalul Valeri Zalujnîi declară că Ucraina trebuie să se adapteze la o reducere a ajutorului militar din partea aliaților săi principali și să se concentreze tot mai mult pe tehnologie dacă vrea să câștige războiul împotriva Rusiei.
Într-un articol exclusiv pentru CNN, scris înainte de apariția zvonurilor privind demiterea sa din funcție, Zalujnîi a abordat și provocarea mobilizării în masă, o sursă de tensiune între el și președintele Volodimir Zelenski.
Articolul generalului nu face nicio referire la relația sa cu președintele și nici la rapoartele că Zelenski este gata să-i anunțe demiterea după patru ani de muncă, o mișcare, potrivit unei surse CNN, că ar putea interveni în câteva zile.
În schimb, comandantul militar încearcă să dezvolte un argument prezentat în articolul din The Economist, publicat acum trei luni, care a provocat multe reacții în lanț, comentând pentru prima dată și o serie de eșecuri politice în țară și în străinătate.
În articolul său de opinie, Zalujnîi a declarat că Ucraina trebuie să găsească noi modalități și capacități pentru a obține un avantaj față de Rusia, în condițiile în care războiul la scară largă va intra în curând în al treilea an.
„Provocarea pentru forțele noastre armate nu poate fi subestimată. Este de a crea un sistem de stat complet nou de rearmare tehnologică. Luând totul în considerare în acest moment, credem că crearea unui astfel de sistem ar putea fi realizată în cinci luni. Partenerii noștri sunt de aceeași părere”, a mai punctat Zalujnîi.
Șeful armatei ucrainene a subliniat necesitatea ca țara sa să producă mai multe drone.
„În mod crucial, aceste sisteme fără pilot – cum ar fi dronele – împreună cu alte tipuri de arme avansate, sunt cele care oferă cea mai bună modalitate pentru Ucraina de a evita să fie atrasă într-un război pozițional, în care nu deținem avantajul”, a mai scris Zalujnîi.
Dar șeful armatei ucrainene a criticat ceea ce a spus el că este „incapacitatea” instituțiilor de stat din Ucraina de a îmbunătăți nivelul soldaților.
„Trebuie să recunoaștem avantajul semnificativ de care se bucură inamicul în ceea ce privește mobilizarea resurselor umane și cum se compară acest lucru cu incapacitatea instituțiilor de stat din Ucraina de a îmbunătăți nivelul forțelor noastre armate fără a recurge la măsuri nepopulare”, a mai spus comandantul armatei.