Guvernul și cetățenii care iau credite ipotecare, cei mai afectați de majorarea ratei de bază de către BNM

Majorarea ratei de bază de către BNM, pentru a doua oară de la începutul anului, va afecta, în primul rând, Guvernul și moldovenii care vor lua credite ipotecare, susține expertul economic Veaceslav Ioniță. De exemplu, după creșterea ratei de bază de la 3,6%, cât a fost la sfârșitul anului trecut, la 6,5%, rata dobânzii pentru creditele ipotecare, care în decembrie era de 7%, va crește cu peste un punct procentual.

Analistul IDIS Viitorul susține că, deși scopul BNM este de a reduce astfel inflația, această politică va lovi indirect Guvernul, prin creșterea costurilor de împrumut.

„Statul este primul care simte impactul majorării ratelor, deoarece aceasta determină o creștere imediată a dobânzilor la Valorile Mobiliare de Stat (VMS). O creștere de 10 p.p. a ratei de bază duce la o creștere a dobânzilor VMS cu 8,2 p.p. În ianuarie, guvernul s-a împrumutat cu 4,5 miliarde lei la o dobândă de 7,4%, mai mare cu 0,75 p.p. față de decembrie 2024. Doar pentru împrumuturile din ianuarie, guvernul va trebui să plătească 34 milioane lei suplimentar doar din cauza majorării dobânzii”, susținea Veaceslav Ioniță.

Totdoată, un impact vizibl, dar mai lent, va fi și în cazul populației care ia credite ipotecare, ale căror dobânzi vor crește cu peste un punct procentual.

„Deși creșterea ratelor nu afectează imediat creditele ipotecare, influența se resimte în câteva luni. La o majorare a ratei de bază cu 10 p.p., creditele ipotecare se scumpesc cu 3,2 p.p. Majorările recente vor duce la o creștere a dobânzilor la ipotecă cu 1,1 p.p., de la 7% la 8%. Astăzi, un credit ipotecar mediu este de 1,3 milioane lei, iar această creștere a dobânzii va însemna un cost lunar suplimentar de 1.200 lei pentru noii debitori”, a mai adăugat Ioniță.

Cea mai mare creștere a ratei se va înregistra în cazul creditelor de consum. Dacă în decembrie dobânda medie era de 10,6%, atunci după recentele majorări ale ratei de bază, această cotă va crește cu aproximativ 2 puncte procentuale. Totuși, în cazul creditelor de consum, experiența din 2024 arată că moldovenii s-au adaptat la dobânzi mari și continuă să se împrumute indiferent de dobândă.

„În 2021, când dobânzile la creditele de consum erau la un minim istoric sub 5%, moldovenii au luat 130.000 de credite noi – un record la acel moment. În 2024, chiar dacă dobânzile s-au dublat, depășind 10%, moldovenii au stabilit un nou record istoric de aproape 210.000 credite luate”, mai susține Veaceslav Ioniță.

Spre deosebire de alte tipuri de credite, împrumuturile pentru mediul de afaceri sunt mai puțin influențate de rata de bază. O creștere de 10 p.p. a ratei de bază duce la o majorare a dobânzilor la creditele pentru companii cu doar 3,1 p.p. Totuși, potrivit expertului, aceste tendințe nu sunt de lungă durată, iar în a doua jumătate a anului 2025 urmează o reducere a ratei de bază și a dobânzilor la toate tipurile de împrumuturi.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *