Igor Grosu: Referendumul cu privire la aderarea la UE va fi constituțional și va fi organizat în aceeași zi cu prezidențialele 

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a dezvăluit că referendumul național cu privire la aderarea R.Moldova la UE va fi constituțional. Potrivit lui, înainte de a porni pregătirile pentru plebiscit, Parlamentul va solicita un aviz din partea Curții Constituționale. Chiar și în lipsa avizului, Grosu a spus că analizează deja data când ar putea fi organizat, concomitent cu alegerile prezidențiale. 

„În discuțiile noastre, se conturează un referendum ca fiind cea mai indicată modalitate de a consulta poporul în legătură cu aderarea la UE. Este important să fie un referendum constituțional, ceea ce implică necesitatea de a face toate analizele corespunzătoare. Trebuie să vedem când și cum vom declanșa acest proces, deoarece implică un rol important al Parlamentului și necesită un aviz din partea Curții Constituționale. Ne aflăm acum în faza de calcul a calendarului pentru a asigura succesul acestui demers. Suntem obligați să reușim, iar referendumul va avea loc în ziua alegerilor prezidențiale”, a declarat Grosu în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră”  de la JurnalTV.

Grosu s-a referit și la criticile din societate, potrivit cărora Maia Sandu ar încerca să profite politic de acest referendum. 

„Le răspund celor care susțin această idee că acum este momentul perfect pentru oricine să susțină aderarea la UE. Există mulți pro-europeni care își fac acum auzită vocea și argumentează în favoarea acestei integrări. Avem ocazia să ne arătăm susținerea pentru Europa și să decidem în mod clar în ce direcție ne îndreptăm. Trebuie să mobilizăm întreaga societate și să decidem acum în ce parte a Europei ne situăm. Haideți să încheiem această incertitudine și să începem să lucrăm la implementarea integrării europene”, a adăugat Grosu. 

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *