Igor Munteanu se întreabă de ce Odesa a putut scăpa de dependența de energia electrică din Transnistria, dar Chișinăul nu

Ucraina a decis să elimine complet dependența regiunii Odesa de curentul transnistrean în 2024. Pentru guvernul de la Chișinău însă, lucrurile stau pe vechi – multe vorbe, zero progrese. Afirmația aparține liderului CUB, Igor Munteanu, care se întreabă, în context, de ce, până acum, construcția liniei de transportare a energiei electrice Chișinău-Vulcănești nu este gata nici măcar în faza de proiect.

„Din 9 ianuarie, 2024, Guvernul Ucrainei a semnat un contract cu compania Structum de 2,27 mlrd hrivne pentru construcția unei linii de electricitate de înaltă tensiune de 330 kV „Novoodesskaia-Artiz”. Ucraina își propune să rupă complet dependența sa de MGRES, compania rusească din regiunea separatistă transnistreană, care produce curent electric pe baza gazelor rusești. Linia nouă va ocoli s. Palanka din Republica Moldova, asigurând autonomie completă pe planul asigurării cu electricitate unei suprafețe de cca 12,5 m km2, ori 30% din tot teritoriul regiunii Odesa, până astăzi dependentă de ienergia electrică furnizată de Kuciurgan”, notează Igor Munteanu într-o postare pe Facebook.

El atrage atenția, prin comparație, că Guvernul de la Chișinău nici măcar nu a definitivat traseul pe care ar trebui să fie efectuate lucrările de construcție a liniei de înaltă tensiune Vulcănești-Chișinău. Asta în condițiile în care compania indiană, „căreia i-a surâs norocul licitației organizate în condiții suspecte” va începe să producă primii piloni prin 2025”. Astfel, el le sugerează moldovenilor, care au așteptat „să vadă deja niște piloni bătuți între Isaccea și Vulcănești, să-și pună pofta în cui”.

„Drept dovadă servește și faptul că abia la 4 mai 2022 a intrat în vigoare Legea nr.120/2022 privind declararea utilității publice de interes național a lucrărilor de construcție a liniei electrice aeriene (LEA) 400 kV de transport a energiei electrice Vulcănești-Chișinău. Situația arată trist și pe celelalte două trosoane cu fața spre România (Bălți – Suceava și Chișinău-Roman). Ambele stau în aer, adică se discută trasee, se fac replanificări și studii de fezabilitate, care durează prea mult pentru un stat atacat zi și noapte de șantajiștii transnistreni. O economie atât de dependentă de curentul produs de MGRES nu are cum fi atractivă pentru investitori, iar puținii industriași locali, își reduc afacerile ori își mută liniile de producție peste Prut”, a adăugat Munteanu.

Astfel acesta întreabă actualul Guvern de ce a ratat doi ani de stare excepțională, fără a accelera planul de cosntrucție a liniei de înaltă tensiune de la Issacea.

„Cine dacă nu actualul guvern ar putea pune în mișcare compania contractantă indiană, care nu dă semne că înțelege urgențele cu care se confruntă RM, și nu se simte cu nimic obligată să ajute guvernului de la Chișinău să se decupleze de la compania șantajistă din zona transnistreană?”, mai întreabă în context politicianul.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram