Încercau să fugă de război! 24 de ucraineni au fost prinși la granița cu Republica Moldova. Legea privind mobilizarea va fi înăsprită și mai mult în Ucraina

Un nou număr record de cetățeni ai Ucrainei au fost prinși în timp ce încercau să treacă ilegal frontiera cu Republica Moldova. 24 de bărbați care încercau să fugă de mobilizare în țara vecină, au fost reținuți de Serviciul de Grăniceri al Ucrainei. Aceștia au plătit în total 300.000 de euro organizatorilor pentru a fi transportați ilegal peste graniță.

Potrivit presei de la Kiev, organizatorii acestei operațiuni ilegale au stabilit noi anti-recorduri cerând câte 12.000 de euro de la fiecare persoană pentru trecerea ilegală a frontierei.

La sfârșitul săptămânii trecute 47 de bărbaţi din Ucraina urmau să ajungă ilegal în Republica Moldova, pentru a nu fi înrolaţi în armată, au fost reținuți la granița cu Republica Moldova. Aceştia erau transportaţi cu patru microbuze şi urmau să achite sume între 4 şi 18 mii de dolari.

Cu cât este mai aproape de 16 iulie, cu atât prețul pentru încercarea de a trece granița este mai mare. După această dată, dacă un cetățean nu se prezintă la citația din centrul de recrutare, recrutorii au dreptul să emită o amendă (de la 17 la 25 de mii de hrivne). TCC poate aplica amenzi de mai multe ori, până la emiterea îmtr-un final a citației la serviciul de executare, scriu cei de la Focus.ua.

Totodată, legea mobilizării, care a intrat în vigoare la 18 mai 2024, reduce lista persoanelor care vor putea primi o amânare, în special datorită faptului că regulile de acordare a amânării elevilor, părinților cu mulți copii sau rudele militarilor decedați s-au schimbat recent, transmite TSN.ua.

Cine pierde dreptul la amânare:

  • Bărbații de 25 și 26 de ani nu vor mai avea dreptul la amânare din cauza reducerii vârstei de mobilizare.
  • Studenții:
    – Numai cei care urmează cursuri de zi sau duale și cei care obțin un nivel superior de educație pot primi amânare.
    – Studenții la a doua sau a treia facultate, precum și cei care urmează cursuri la fără frecvență, nu mai au dreptul la amânare.
  • Doctoranzii: înscrierea la doctorat pe bază de contract nu mai oferă amânare, decât dacă urmează cursuri la fără frecvență sau de seară.
  • Părinții cu mulți copii care nu locuiesc cu aceștia, nu plătesc pensie alimentară sau au datorii la pensie alimentară.
  • Cei care îngrijesc părinții soției cu handicap de gradul 1 sau 2 – doar îngrijirea propriilor părinți cu handicap oferă amânare.
  • Frații vitregi ai militarilor decedați nu mai pot obține amânare, aceasta fiind valabilă doar pentru frații de sânge.
Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram