Republica Moldova nu poate fi „europenizată” cu oameni de tipul lui Andrei Spînu, care, de doi ani de zile, nu poate concesiona niște spații comerciale în aeroport, din cauză că insistă să o facă în mod fraudulos. Nimeni nu va dori, în astfel de condiții, să investească aici. Opinia aparține fostului premier Ion Chicu și a fost expusă în cadrul emisiunii Puterea a Patra, moderată de Gheorghe Gonța.
Potrivit lui Chicu, echipa actualei șefe a statului o împiedică să dezvolte aici proiecte mari, care să ridice Republica Moldova la standardele europene.
„Aici întrebarea e alta, cine va implementa în Republica Moldova „Planul Marshall”, Spînu, Recean, Alaiba? Pentru că ea (Maia Sandu – n.n.) n-o să se disocieze de ei. Pentru că ați observat, în momentul când l-a înlăturat pe Spînu din Guvern, peste trei luni l-a readus. Ea nu poate fără el. Imaginați-vă că un individ din ăsta obține fonduri, la asemenea scară, ce efect va fi în Republica Moldova?”, s-a întrebat retoric Ion Chicu.
În acest context, el a dat exemplul licitației de la aeroport, care nu poate avea loc, din cauza unor interese ascunse.
„Eu nu cred în ceea ce spune dumneaei (Maia Sandu – n.n.), pentru că oamenii, finanțatorii vor să aibă aici parteneri de încredere, nu șarlatani, nu indivizi care, timp de doi ani, încearcă să dea în concesiune niște spații comerciale, vă imaginați? Spații comerciale, nu-i vorba de ceva cosmos. Și fiindcă ei insistă să concesioneze aceste spații fraudulos, concursul nu merge. Cine va dori, pe bune, să investească în Republica Moldova milioane sau miliarde pentru a ne transforma și noi într-un stat european? Nu poate doamna Sandu cu o astfel de echipă să pretindă la asemenea perspectivă”, a menționat fostul premier.
Amintim că, în 9 septembrie, licitația privind concesionarea spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău a fost amânată din nou, pentru a 5 oară în acest an. De această dată, termenul de depunere a dosarelor de participare la concurs a fost prelungit până în 28 septembrie.
La fel ca în celelalte 5 cazuri, singurul participant la licitație a fost compania franceză Lagardere, despre care există bănuieli că ar fi favorizată de oameni din guvern.