Israelul ia în considerare o acțiune militară rapidă împotriva instalațiilor nucleare ale Iranului, în cazul în care negocierile dintre administrația Trump și Teheran se prăbușesc, au declarat pentru Axios două surse israeliene implicate în discuții.
Potrivit surselor, comunitatea israeliană de informații a trecut, în doar câteva zile, de la o percepție optimistă asupra unui acord iminent la îngrijorarea că tratativele ar putea eșua în curând. Armata israeliană consideră că „fereastra operațională” pentru o lovitură de succes se închide rapid și că va trebui să acționeze înainte ca Iranul să-și consolideze apărarea.
„A existat mult antrenament, iar armata americană vede totul și înțelege că Israelul se pregătește”, a declarat una dintre surse.
Un oficial israelian a confirmat pentru Axios că premierul Benjamin Netanyahu a avut în această săptămână o reuniune extrem de sensibilă cu un grup restrâns de miniștri și oficiali din serviciile de securitate și informații privind stadiul negocierilor nucleare.
Un oficial de la Washington a declarat că administrația Trump este preocupată de posibilitatea ca Netanyahu să lanseze un atac fără un acord explicit al Casei Albe. Cu toate acestea, o sursă israeliană a sugerat că Netanyahu așteaptă momentul în care Trump se va declara dezamăgit de negocieri pentru a obține undă verde.
A cincea rundă de discuții între SUA și Iran este programată vineri la Roma. Deși emisarul american Steve Witkoff a prezentat deja un proiect de acord, tratativele s-au blocat asupra chestiunii-cheie: dacă Iranul va putea păstra vreo capacitate de îmbogățire a uraniului.
„Avem o linie roșie clară – îmbogățirea. Nu putem permite nici măcar 1% dintr-o astfel de capacitate,” a declarat Witkoff duminică.
Ministrul iranian de Externe Abbas Araghchi ar fi sugerat semnarea unui acord intermediar, din cauza complexității tehnice a tratativelor. Totuși, misiunea iraniană la ONU a negat această informație. Witkoff a refuzat deocamdată ideea unui acord parțial, insistând că prioritare sunt termenii unui acord final în 60 de zile.
Israelul ar putea lansa nu doar o singură lovitură, ci o campanie militară de cel puțin o săptămână, au avertizat sursele. Oficialii din regiune se tem de efectele radioactive și de posibilitatea declanșării unui conflict regional extins.
Într-o conferință de presă, Netanyahu a subliniat că Israelul și SUA „sunt în deplină sincronizare” în privința Iranului și că „respectăm interesele lor, așa cum ei respectă interesele noastre”. Totodată, el a reafirmat că Israelul își rezervă dreptul de a se apăra în fața unui regim care îl amenință cu anihilarea.