Situația din Ucraina la cea de-a doua aniversare de la începutului războiului rămâne „gravă, dar este departe de a fi fără speranță”, a declarat Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) în raportul său din 24 februarie.
Analiștii americani au spus că Rusia a înregistrat câștiguri recente, dar cu un cost ridicat.
„Forțele ruse au recâștigat inițiativa pe tot teatrul și atacă și obțin câștiguri. Până acum, aceste câștiguri sunt foarte limitate și extrem de costisitoare. Probabil că au murit mai mulți soldați ruși pentru a pune mâna pe Avdiivka decât au murit în întregul război sovieto-afgan”.
ISW a remarcat, de asemenea, succesele recente ale Ucrainei, în special doborârea aeronavelor rusești A-50 și loviturile împotriva flotei Mării Negre. Analiștii au subliniat că forțele ucrainene vor câștiga un alt avantaj atunci când vor primi primele lor avioane de luptă F-16 în acest an.
Potrivit ISW, cea mai mare amenințare la adresa Ucrainei în acest moment nu este superioritatea militară rusă, ci retragerea ajutorului SUA. Este posibil ca întârzierile în finanțare să fi contribuit deja la pierderile pe câmpul de luptă al Ucrainei.
„Dacă Statele Unite, în cele din urmă, rețin acel ajutor, atunci situația poate deveni într-adevăr foarte gravă”, au spus analiștii.
ISW susține că Rusia nu este invincibilă și că este o greșeală să presupunem că Ucraina nu poate asigura victoria, chiar dacă războiul este departe de a se termina. Armata rusă are „multe defecte”, iar forțele ucrainene și-au dovedit capacitatea de a exploata acele defecte.
„Dar războiul este departe de a se termina. Ucraina nu a pierdut și nu există niciun motiv pentru care Ucraina să piardă. Rușii se adaptează pentru un efort lung de război în Ucraina, dar nu sunt hoardele Armatei Roșii învelite în bannerele triumfale ale victoriilor celui de-al Doilea Război Mondial pe care Putin și propagandiștii săi pretind că sunt. Armata rusă suferă de multe defecte pe care Ucraina a învățat să le exploateze. Iar puterea economică combinată a aliaților Ucrainei este de multe ori cea a Rusiei”, notează analiștii.
Potrivit ISW, Putin rămâne însă o amenințare mortală atât pentru NATO, cât și pentru Ucraina.
„De luni de zile, Kremlinul stabilește condiții pentru a desfășura operațiuni de război hibrid în țările baltice și Finlanda și în prezent este angajat în astfel de operațiuni împotriva Moldovei. Obiectivele lui Putin rămân distrugerea NATO ca alianță eficientă, ruperea legăturii dintre Statele Unite și Europa și construirea unei noi ordini globale în care vocea și puterea Rusiei sunt dominante. Interesele Americii, Europei și aliaților Americii din Asia și din întreaga lume sunt indisolubil legate de a ajuta Ucraina să învingă Rusia”, notează experții.