Iurie Ciocan, replică pentru ministrul Finanțelor, după ce a spus că plecarea Fujikura și Coroplast nu ne afectează: „Dacă tăceai, filozof rămâneai”

Politicianul Iurie Ciocan a venit cu o replică la adresa ministrului Finanțelor, Petru Rotaru, după ce ultimul a spus că retragerea de pe piața din Republica Moldova a companiilor Fujikura și Coroplast nu ne afectează, deoarece activau în cadrul zonelor economice libere, respectiv, achitau puțini bani din buget. „Noaptea minții, nu altceva!”, a scris Ciocan, într-o postare pe Facebook.  

„Principalul „argument” al acestui tânăr pe nume Petru Rotaru este că cele două corporații, care au plecat de pe piața noastră de „vremurile bune” nu prea plăteau bani în buget, deoarece activau în cadrul unor zone economice libere, prin urmare, faptul că au plecat nu-i mare pagubă. Noaptea minții, nu altceva. Acum înțelegeți de ce economia noastră se duce în cap? Pentru că cei care ne conduc îi percep pe investitorii străini și nu doar pe cei străini, dar și pe bieții noștri moldoveni care se aventurează să deschidă o afacere acasă, ca pe niște vaci de muls, în cel mai rudimentar mod posibil”, își începe postarea Iurie Ciocan.

Astfel, acesta îi atrage atenția ministrului Finanțelor că valoarea investițiilor nu se limitează doar la sumele pe care le varsă direct companiile în buget, din profitul pe care îl obțin, deoarece există un șir întreg de alte beneficii pe care statul și cetățenii le obțin în mod indirect.

„În primul rând, este vorba de asigurarea oamenilor noștri cu locuri de muncă și salarii decente, or, anume insuficiența locurilor de muncă a alungat peste hotare mai bine de jumătate din populația activă. Dincolo de acest minim confort și bunăstare, pe care îl obțin angajații, ei contribuie nemijlocit la fondul de pensii, la cel al asigurărilor sociale, achită TVA, atunci când procură diverse bunuri și servicii, indirect asigură plata pensiilor, întrețin din acești bani școlile și spitalele, aparatul birocratic, pe voi miniștrii inclusiv. În plus, apar niște bani care sunt puși în circuit și care contribuie, la rândul lor, la dezvoltarea altor ramuri ale economiei naționale”, menționează Ciocan.

În plus, el subliniază că importanța investitorilor străini constă inclusiv în inovațiile și tehnologiile pe care le aduc.

„Argumentele pertinente pentru a combate cele sărite de pe limba încă a Ministrului lipsă de Finanțe sunt multiple, dincolo de faptul că investițiile străine, mai ales în industrie, presupun transfer de tehnologie, inovații, modernizarea sferei de producție, formarea unei paturi sociale de ingineri calificați, școlarizarea și instruirea personalului și multe alte beneficii de perspectivă, care contribuie direct și nemijocit la dezvoltarea și îmbogățirea statului.  Dar… cui să-i explici? Nu în zadar se spune: dacă tăceai, filozof rămâneai”, a adăugat politicianul.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *