Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut țărilor membre ale Alianței care furnizează arme Ucrainei să ridice restricțiile privind utilizarea lor pentru atacuri asupra țintelor militare de pe teritoriul Rusiei.
„Este timpul ca aliații să ia în considerare ridicarea unora dintre restricțiile pe care le-au impus asupra utilizării armelor transferate în Ucraina”, a spus Stoltenberg într-un interviu pentru The Economist.
„Mai ales acum, cu lupte grele care au loc la Harkov, lângă graniță, refuzul Ucrainei de a folosi aceste arme împotriva țintelor militare legitime de pe teritoriul Rusiei îi face mult mai dificil să își apere teritoriul.”
Predecesorul lui Stoltenberg în calitate de secretar general al Alianței, Anders Fogh Rasmussen, a cerut pe 14 mai să se permită țărilor NATO din Europa de Est să folosească apărarea antiaeriană la sol pentru a distruge rachetele rusești și vehiculele aeriene fără pilot care vizează Ucraina. Stoltenberg nu a susținut această propunere.
„Nu vom fi o parte a conflictului”, a spus el. În opinia sa, sarcina Occidentului este invers – „de a împiedica acest război să se transforme într-un război cu drepturi depline între Rusia și NATO în Europa”.
Pentru Stoltenberg, a permite Ucrainei să atace ținte din Rusia cu arme occidentale și participarea directă a NATO la conflict nu este același lucru, notează Economist.
„Facem exerciții, furnizăm arme și muniție Ucrainei, dar nu vom participa direct de pe teritoriul NATO la operațiuni de luptă asupra Ucrainei sau în Ucraina. Aceasta este o chestiune complet diferită”, a spus Stoltenberg.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le cere în mod regulat partenerilor occidentali „să dea dovadă de hotărâre” și să permită utilizarea armelor lor pentru a lovi teritoriul Rusiei.