Kiril Budanov despre ofensiva Rusiei în regiunea Harkov: Situația este pe muchie de cuțit și devine tot mai critică de la o oră la alta

Forțele armate ale Ucrainei se confruntă cu o situație „critică” în nord-estul țării, având penurii de trupe în timp ce încearcă să respingă o ofensivă rusă care avansează de mai multe zile, relatează The New York Times.

Trupele ruse au traversat granița săptămâna trecută pentru a deschide o nouă linie de atac în apropierea orașului Harkov, al doilea ca mărime din Ucraina după Kiev, capturând cel puțin nouă așezări și sate și forțând mii de civili să fugă.

„Situația este pe muchie de cuțit și devine tot mai critică de la o oră la alta”, a declarat Kiril Budanov, șeful agenției de informații militare a Ucrainei, într-o convorbire video cu cei de la The New York Times dintr-un buncăr din Harkov.

Evaluarea sumbră a lui Budanov reflectă cea a altor ofițeri ucraineni în ultimele zile, că perspectivele militare ale țării se estompează. În plus, față de a fi depășiți numeric, ucrainenii se confruntă cu penurii critice de armament, în special de muniție pentru artilerie, iar achizițiile de arme în valoare de 60,8 miliarde de dolari din SUA – aprobate acum trei săptămâni după luni de impas în Congres – abia au început să ajungă.

Ca majoritatea oficialilor și experților militari ucraineni, Budanov crede că atacurile rusești din nord-est sunt pentru a suprasolicita rezervele deja reduse de soldați ale Ucrainei și să-i devieze de la lupte în alte locuri.

„Acest lucru este exact ce se întâmplă acum”, a recunoscut el. A spus că armata ucraineană încearcă să redirecționeze trupele din alte zone de pe linia frontului pentru a-și întări apărarea în nord-est, dar că a fost dificil să găsească personal.

„Toate forțele noastre sunt fie aici, fie în Ceasov Iar. Am folosit tot ce avem. Din păcate, nu mai avem pe nimeni în rezervă”, a spus Budanov.

Budanov a evaluat că forțele ucrainene vor reuși să-și întărească liniile și să stabilizeze frontul în următoarele zile. Dar se așteaptă ca Rusia să lanseze un nou atac mai la nord de Harkov, în regiunea Sumî.

De luni, luptele de luni se desfășoară la marginea orașului Vovceansk, situat în apropiere de granița ucraineano-rusă, la nord-est de Harkov.

Avansul asupra Vovceansk a urmat după săptămâni de avertismente din partea oficialilor ucraineni că Rusia adună trupe la graniță cu scopul de a lansa o nouă ofensivă în nord-est. Acele avertismente au devenit realitate vineri dimineața devreme când trupele ruse au trecut granița pe două linii principale – una imediat la nord de Harkov și cealaltă, în jurul orașului Vovceansk.

„Dușmanul obține în prezent succes tactic” a recunoscut Statul Major General al Ucrainei într-o declarație luni dimineața devreme. A adăugat mai târziu în ziua respectivă că forțele ruse au avansat mai aproape de un altă așezare, Lukianți.

Experții militari și oficialii ucraineni spun că trupele ruse au avansat până acum în principal prin teritoriu slab apărat și în mare parte depopulat, explicând progresul relativ rapid. Ei notează că granița din nord-estul Ucrainei a fost supusă unui bombardament regulat rusesc pe tot parcursul războiului, ceea ce a făcut dificilă stabilirea de poziții fortificate și a determinat mulți civili să fugă.

Totuși, forțele ruse se apropie de zone mai populate, iar lupta poate crește în intensitate. Autoritățile locale au evacuat deja aproape 6.000 de persoane începând de vineri, conform lui Oleg Siniehubov, șeful administrației militare a regiunii Harkov.

Linia frontului în regiune se mișcă rapid, lăsând multe așezări în ceea ce oficialii ucraineni au numit „zona gri” – zonele contestate între pozițiile ucrainene și rusești. Budanov a spus că obiectivul rușilor în nord-est este să semene panică și confuzie în regiune.

„În acest moment, sarcina noastră este să stabilizăm linia și apoi să începem să-i împingem înapoi peste graniță,” a spus el, adăugând că un flux de rezerve ucrainene a reușit să „distrugă parțial planurile lor.”

Budanov a spus că se așteaptă ca atacurile în regiunea Harkov să mai dureze încă trei sau patru zile, după care se așteaptă ca forțele ruse să facă un avans puternic în direcția Sumî, un oraș situat la aproximativ 150 de km nord-vest de Harkov.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *