Capitala României a îmbrăcat astăzi straie de sărbătoare. În perioada 20-24 septembrie, locuitorii celui mai important oraș al țării marchează Zilele Bucureștiului, dedicate celei de a 564-a aniversări, de la prima atestare documentară a așezării de pe Dâmbovița .
Legenda spune că întemeierea orașului s-a realizat în vremea lui Bucur, pe care unii îl cred cioban, alții pescar, boier, haiduc. Prima consemnare în scris a acestei tradiții este cea din 1761, a călugărului franciscan Blasius Kleiner.
O altă tradiție, din secolul al XVI-lea, vorbește despre Negru Vodă, ca întemeietor al Bucureștiului. Primul care scrie despre acest lucru este raguzanul Luccari, după o călătorie prin Țara Românească în timpul lui Mihai Viteazul. Printr-un document al domnitorului Mircea cel Bătrân, din 1410, Bucureștiul este numit „Cetatea noastră”.
Prima atestare documentară certă a Bucureștiului datează din anul 1459, când, prin hrisovul din 20 septembrie, domnitorul Vlad Țepeș scutește de dări și întărește dreptul de proprietate al unor locuitori. Orașul s-a aflat într-o continuă dezvoltare până în zilele noastre.
.