„Lagardere”, „sedusă” de Maia Sandu să vină în R.Moldova! Compania nu a decis încă dacă va participa la noua licitație de la aeroport 

Reprezentanții companiei „Lagardère Travel Retail”, compania acuzată că ar fi favorizată să câștige licitația spațiilor comerciale de la Aeroportul din Chișinău, susțin că au decis să vină în R.Moldova, fiind „seduși” de îndemnul președintelui Maia Sandu, în cadrul unui forum economic care a avut loc în decembrie 2022, în Franța. Declarația a fost făcută de către vicepreședintele responsabil de Dezvoltare al companiei, Baptiste Duguit, în cadrul unei conferințe de presă, organizată astăzi la Chișinău. 

Duguit a răspuns acuzațiilor despre posibila trucare a licitației de la aeroport. Acesta a respins toate învinuirile la adresa companiei și „s-a arătat dezamăgit” de faptul că a fost anulată licitația. Mai mult, el a adăugat că reprezentanții companiei nu au decis încă dacă vor participa la noua licitație anunțată de Agenția Proprietății Publice. 

„În decembrie 2022, președintele Maia Sandu se afla la Paris, în cadrul unei reuniuni organizate de „MEDEF International” și am fost încurajați să studiem situația de la aeroport, estimând că ar putea fi o oportunitate de dezvoltare a afacerii în următorii ani. Am fost seduși de interesul acestei țări, de deschiderea autorităților vis-a-vis de un potențial investitor ca noi”, a declarat francezul. 

În replică, șeful Cabinetului președintelui Maia Sandu, Adrian Băluțel, a declarat că președintele nu a avut niciodată nicio întâlnire individuală cu compania franceză Lagardere.

„Totodată, președinta participă la multe forumuri internaționale de business, inclusiv în Franța, unde participă zeci de investitori și unde Maia Sandu promovează Moldova ca spațiu sigur pentru investiții de calitate care să contribuie la dezvoltarea economiei Republicii Moldova, deschiderea a noi locuri de muncă și creșterea bunăstarii”, a scris Băluțel.

Duguit a mai spus că, anul trecut, a avut o serie de întâlniri cu oficiali guvernamentali de la Chișinău, însă niciodată nu s-a văzut cu ministrul Andrei Spînu. 

„Am venit de mai multe ori pe parcursul anului 2023 în R.Moldova. Ne-am văzut cu ministrul Economiei, Dumitru Alaiba, directorul APP, reprezentanții aeroportului. Însă niciodată nu ne-am văzut cu ministrul Andrei Spînu. Urmează să decidem, împreună cu consiliul nostru de administrație, dacă vom răspunde la această nouă licitație sau nu”, a mai spus Duguit. 

De asemenea, reprezentantul companiei „Lagardere” a vorbit și despre posibilitatea reintroducerii regimului duty-free la aeroport. Potrivit lui, vor examina posibilitatea să solicite revenirea acestuia, anulat de guvernarea PAS, pentru că, spune Duguit, „acest regim va aduce beneficii și pasagerilor, și aeroportului”. El a mai adăugat că „Lagardere” nu are de gând să facă nicio investiție în infrastructura aeroportului, ci vor investi până la patru milioane de euro „doar în travel retail”.

Amintim că prima licitație a provocat un imens scandal în societate, după ce foarte multe voci au insistat că există bănuiala rezonabilă că una dintre companiile care s-a înscris în concurs, „Lagardere”, ar fi avut garanția că va câștiga. Ulterior, în urma presiunilor publice, licitația a fost anulată. Oficial, motivul anulării a fost faptul că doar două companii și-au prezentat ofertele – LeBridge și Lagardere, „ceea ce nu asigură o concurență suficientă”, a scris Spînu pe Facebook.

Mai mult, potrivit activistului politic Vlad Bilețchi, ar exista mai multe documente care arată că autoritățile au fost avertizate de către instituțiile de control despre faptul că există elemente de fraudă. Acesta spune că exista și o scrisoare din partea unei companii germane care se plânge că a fost împiedicată nejustificat să participe la concurs. El a adăugat că va publica scrisorile la momentul potrivit. 

La licitația s-au înscris doar două companii – „Lagardere Travel Retail” și „LeBridge”. Prima a fost înregistrată în R. Moldova pe data de 9 noiembrie 2023, cu puțin timp înainte de anunțarea concursului. Firma își are sediul într-o cameră dintr-un cămin din sectorul Buiucani al Capitalei. În ceea ce privește compania „LeBridge”, aceasta ar fi participat contra voinței sale, pentru a crea aparențele unei competiții. Cel puțin asta susține liderul CUB, Igor Munteanu. Politicianul a spus, în cadrul emisiunii „În Context” de la Moldova 1, că apariția acestei companii în competiție în ultima zi a licitației, într-un moment în care inițial exista doar un singur participant, este cel puțin suspectă. 

Distribuie acest articol

3 thoughts on “„Lagardere”, „sedusă” de Maia Sandu să vină în R.Moldova! Compania nu a decis încă dacă va participa la noua licitație de la aeroport 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *