Leancă, Lazăr și Jardan, așteptați în sala de judecată, în dosarul concesionării aeroportului! Examinarea dosarului începe astăzi

Prima ședință de judecată în dosarul fostului prim-ministru al țării, Iurie Leancă, cu privire la concesionarea Aeroportului din Chișinău va avea loc astăzi, cu începere de la orele 14:00, la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, scrie observatorul.md. 

În instanță, pe lângă fostul premier. au fost trimiși și fostul ministrul al economiei Valeriu Lagăr, dar și deputatul Partidului „ȘOR”, Pentru Jardan. Potrivit procurorilor, prejudiciul material cauzat statului în urma concesionări aeroportului se ridică la aproape 400 de milioane de lei. Judecător de caz a fost desemnată magistrata Djeta Chistol. 

Pentru infracțiunea comisă (art. 327 alin. (3) din Codul Penal) legea prevede pedeapsa sub formă  de închisoare de la 3 la 8 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.

Totodată, în scopul recuperării prejudiciului cauzat, Procuratura Anticorupție în comun cu CNA, a aplicat sechestru asupra bunurilor Avia Invest SRL și capitalul social, cât și bunurile inculpaților, inclusiv de peste hotare, în valoare totală de aproximativ 189 de milioane lei.

Aeroportul din Chișinău a revenit, din 28 martie 2023, în gestiunea statului, la aproape un deceniu din momentul în care, în 30 august 2013, Guvernul a cedat dreptul de gestiune a aeroportului, pe o perioadă de 49 de ani, companiei „Avia Invest”, controlată de Ilan Șor. 

Procesul de revenire în posesia statului a început însă în 2020, când Agenția Proprietății Publice (APP) a anunțat despre rezilierea contractului de concesiune, motivând neîndeplinirea angajamentelor contractuale. Potrivit APP, compania urma să investească 240 de milioane de euro în aeroport, ceea ce nu s-a întâmplat. 

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *