Liderul PLDM, Vlad Filat, solicită depolitizarea instituțiilor-cheie ale statului pentru a restabili încrederea cetățenilor: În caz contrar, PAS confirmă deschis uzurparea puterii și capturarea statului

Filat

Liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Vlad Filat, a făcut apel la partidul aflat la guvernare să inițieze procesul de depolitizare a instituțiilor de stat cheie, inclusiv Serviciul de Informație și Securitate (SIS), Procuratura, Centrul Național Anticorupție (CNA), precum și Poliția. El susține că acest pas este crucial pentru restabilirea democrației și încrederii cetățenilor în instituțiile statului.

„Aceste instituții trebuie să servească legea, cetățenii și nu puterea politică. Principiile democratice presupun implicarea opoziției în procesul de guvernare, atât pentru a arăta deschiderea pentru toate grupurile sociale, cât și pentru a demonstra transparență și integritate. PAS trebuie să democratizeze actul de guvernare și să implice opoziția. Acesta nu este despre PAS și dorințele șefilor PAS, este despre recuperarea încrederii oamenilor în instituțiile de stat și procesul electoral”, a declarat fostul premier.

În ceea ce privește CEC, Filat propune ca PAS să ofere opoziției 6 sau chiar 7 din cei 9 membri ai comisiei, astfel încât să se recâștige încrederea în procesul electoral. De asemenea, el subliniază importanța implicării opoziției în Consiliul Audiovizualului (CA) și în conducerea Companiei Publice „Teleradio Moldova”.

„PAS trebuie să ofere opoziției conducerea Companiei Publice ”Teleradio-Moldova”. Astfel opoziția și guvernarea vor avea acces egal la posturile publice. Dacă PAS nu are ce ascunde, atunci trebuie să invite opoziția în Curtea de Conturi. PAS ar avea doar de câștigat când opoziția ar confirma că guvernarea administrează rațional banii publici”, a mai declarat Filat.

Vlad Filat consideră că guvernarea trebuie să renunțe la starea de urgență și să revină la modul firesc de guvernare, cu transparență decizională și consultări publice. În acest context, fostul premier susține că legitimitatea guvernării PAS este sub semn de întrebare și că aceasta poate fi recuperată doar prin alegeri corecte, libere și transparente.

„Pentru a asigura alegeri libere și corecte, fără presiuni și manipulare, sunt necesare toate aceste acțiuni, altfel, PAS confirmă deschis uzurparea puterii și capturarea statului și-și asumă pe deplin consecințele”, a conchis Filat.

Reprezentanții partidului de guvernare nu au comentat, deocamdată, declarațiile lui Vlad Filat.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram