Președintele Maia Sandu a prezentat astăzi în cadrul ședinței Consiliului Suprem de Securitate proiectul Strategiei Securității Naționale, care definește pericolele la adresa securității țării și direcțiile de acțiune pe care autoritățile și-au asumat angajamentul să le urmeze pentru a asigura și consolida securitatea națională.
Potrivit șefului statului, misiunea autorităților prezentată în document se bazează pe trei obiective esențiale: protejarea și garantarea siguranței tuturor cetățenilor, crearea unui stat puternic și respectat, precum și aderarea la Uniunea Europeană, unde pacea este garantată.
„Îndeplinirea celor trei obiective este o misiune comună a instituțiilor statului împreună cu cetățenii. Strategia își propune să unească eforturile tuturor instituțiilor statului, ca ele să acționeze unitar în interesul național. Din păcate acest lucru nu s-a întâmplat în ultimii 30 de ani. Ani la rând Moldova a fost sub atacul corupților, a unor grupuri criminale, sub atacul șantajului constant din partea Federației Ruse. De când Rusia a declanșat un război total împotriva Ucrainei, Moldova este sub amenințare de destabilizare și sub riscul real de a fi următoarea dacă Ucraina cade”, s subliniat președintele.
Sandu a specificat că pe moment cele două mari pericole la adresa securității naționale sunt politica agresivă dusă de Federația Rusă împotriva țării noastre și împotriva păcii, în general, și corupția înrădăcinată în Republica Moldova.
„Astăzi ne aflăm în cel mai periculos moment de la obținerea independenței încoace, în care securitatea țării este grav afectată.[…] Rusia nu va renunța de bunăvoie la acțiunile ostile la adresa Republicii Moldova. Prin urmare trebuie să reclădim apărarea națională și să dezvoltăm capacitate de rezistență la acțiunile de tip hibrid. Acest efort este în puterile noastre”, a declarat Sandu.
În acest context, șeful statului a prezentat cele cinci direcții care se regăsesc în Strategia Securității Naționale pe care autoritățile și-au asumat angajamentul să le urmeze pentru a asigura și consolida securitatea națională.
- Sporirea investițiilor în sectorul de apărare și securitate pentru a asigura creșterea economică și dezvoltarea națională;
- Progresul gradual în soluționarea conflictului transnistrean prin eliminarea trupelor ruse și reintegrarea pașnică a regiunii transnistrene în Republica Moldova;
- Dezvoltarea parteneriatelor de securitate cu țările democratice și consolidarea relațiilor cu Uniunea Europeană, România, Ucraina, Statele Unite ale Americii și NATO;
- Intensificarea luptei împotriva corupției și consolidarea instituțiilor de aplicare a legii;
- Contribuția la securitatea regională și internațională prin participarea la inițiative precum Coridoarele Solidarității pentru reziliența economică și securitatea alimentară.
„Sunt temele și direcțiile de acțiune pe care le-am propus în strategia națională de securitate. Așa cum discutăm în familie despre pericolele de zi cu zi și cum ne putem proteja de ele, așa este important să avem discuții constante în societate despre pericolele la adresa noastră și ce trebuie să facă instituțiile, dar și cetățenii pentru ca să ne protejăm securitatea, a conchis Sandu.