Premierul României, Marcel Ciolacu, a discutat cu liderul de la Cotroceni, Klaus Iohannis, despre funcţia de preşedinte al Consiliului European care ar putea reveni României, şeful Executivului de la București precizând că este o şansă reală, pentru că țara are un culoar bun.
Premierul român a precizat că potrivit atribuţiilor, el numeşte comisarul european, România urmând să preia alt portofoliu faţă de cel actual, pe Transporturi, deţinut de Adina Vălean.
Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a anunțat recent că va candida la alegerile pentru Parlamentul European din iunie, ca lider al partidului său belgian de centru-dreapta, Mișcarea Reformistă, şi îşi va părăsi postul la jumătatea lunii iulie, dacă va fi ales.
Astfel, liderii UE care numesc în comun președintele Consiliului vor trebui să se pună de acord asupra unui succesor pentru Michel înainte de 1 iulie, când Ungaria urmează să preia președinția rotațională a Consiliului pentru șase luni.
Potrivit regulilor UE, dacă nu va nu exista un număr necesar de voturi, președinția Consiliului revine statului membru care deține președinția rotativă, iar acest lucru l-ar lăsa pe Orban, acuzat în repetate rânduri că ține sprijinul european pentru Ucraina, să ia decizii legate de miliardele de euro ale finanțării UE pentru Ungaria, înghețate de Bruxelles din cauza unor dispute legate de statul de drept.
Dar liderii europeni încearcă să evite ca Viktor Orban să preia în această funcție. Michel a declarat recent că Uniunea Europeană are suficient timp să aleagă un alt succesor. Potrivit DIGI 24, un alt scenariu, neconfirmat de surse europene, prevede ca la cârma Consiliului European, cel mai înalt organism politic de conducere al Uniunii Europene, să fie pus cel mai longeviv lider politic, iar în ordine, aceștia sunt sunt Viktor Orban și Klaus Iohannis.