Marcel Ciolacu, interviu pentru Bloomberg: Europa riscă să aibă „sosii ale lui Putin” dacă dispare sprijinul pentru Ucraina

Șeful Executivului de la București, Marcel Ciolacu, asigură în continuare Ucraina că va putea conta pe un sprijin ferm din partea României, chiar dacă aliații europeni dau semne de oboseală de război, în special din cauza conflictului dintre Israel și Hamas care umbrește invazia Rusiei. 

În același timp, oficialul român a transmis un avertisment dur Occidentului. Într-un interviu pentru publicația Bloomberg, Ciolacu susține că aliații Ucrainei trebuie să rămână fermi în susținerea Kievului sau riscă să încurajeze forțele populiste din întreaga Europă printr-o victorie a lui Vladimir Putin.

„România va continua să ajute Ucraina, indiferent de costurile politice. Aceste costuri politice sunt mai puțin importante decât precedentul pe care l-ar crea o victorie a Rusiei. Vă puteți imagina câte sosii ale lui Putin am avea printre anumiți politicieni populiști europeni?”, precizează oficialul român.

Bloomberg notează că Marcel Ciolacu și-a reafirmat și sprijinul pentru aderarea la UE a Republicii Moldova și Ucrainei, însă a recunoscut că e dificil să se obțină unanimitate pe acest subiect, mai ales având în vedere atitudinea pro-rusă a premierilor din Ungaria și Slovacia, Viktor Orban și Robert Fico.

Ciolacu spune însă că riscurile imediate în UE vin odată cu viitoarele alegeri și ascensiunea extremei drepte în blocul de 27 de membri.

„Să nu uităm că anul viitor avem alegeri pentru Parlamentul European și, dacă vom ajunge să vedem mai multe voci extremiste în plen, ar crea o vulnerabilitate mai mare în interiorul UE”, a spus Ciolacu.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram