„Mare Dictare Națională”, de Ziua Limbii Române. Maia Sandu: „Moldovenii își doresc să trăiască liber, limba română trebuie să ne unească în acest deziderat”

Autoritățile Republicii Moldova au ales să celebreze sărbătoarea „Limba Noastră cea Română” printr-o „Mare Dictare Națională”, care s-a desfășurat în scuarul Teatrului de Operă și Balet “Maria Bieșu”. Textul propus participanților la dictare a fost selectat anterior din rândul câștigătorilor unui concurs de eseuri cu tematica: „De ce Republica Moldova trebuie să fie parte a Uniunii Europene?”

La deschiderea evenimentului a participat președintele Maia Sandu care i-a felicitat pe toți cetățenii cu ocazia Zilei Limbii Române. Șefa statului a punctat că în data de 31 august 2023, după 34 de ani de când sute de mii de oameni au cerut în Piața Marii Adunări Naționale declararea limbii române drept limbă de stat, precum și trecerea la grafia latină, avem bucuria de a ne sărbători limba în cel mai frumos mod.

„Moldovenii își doresc să trăiască liber, în pace și înțelegere pe propriul pământ. Limba română trebuie să ne unească în acest deziderat. În martie am promulgat legea care prevede înlocuirea sintagmei limbii moldovenești cu limba română în legislație. Prin această lege am îndeplinit cerința celor aproape 1 milion de moldoveni din 1989, respectând decizia Curții Constituționale și textul Declarației de Independență a Republicii Moldova. Să respectăm limbile minorităților naționale și să-i ajutăm să învețe limba română. Aproape 10 mii de persoane s-au înscris deja la programul național privind învățarea limbii române, organizat de Ministerul Educației și Cercetări”, a declarat Maia Sandu.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram