Marea Britanie este dispusă să desfășoare trupe terestre și forțe aeriene în Ucraina pentru a asigura respectarea unui acord de pace. Declarația a fost făcută de premierul britanic Keir Starmer, care s-a întâlnit joi, la Casa Albă, cu președintele american Donald Trump, pentru primele discuții în persoană de la schimbarea politicii SUA privind Ucraina, Orientul Mijlociu și comerțul global, notează Reuters.
„Vreau să fie clar: Marea Britanie este pregătită să trimită trupe terestre și să ridice avioanele în aer pentru a sprijini acordul, lucrând împreună cu aliații noștri, deoarece acesta este singurul mod prin care pacea poate continua”, a afirmat Starmer după discuțiile cu președintele SUA, Donald Trump.
El a subliniat că Londra intenționează să își intensifice sprijinul militar pentru Ucraina „mai mult ca niciodată”. De asemenea, potrivit premierului britanic, 18 state și-au exprimat deja disponibilitatea de a participa la misiunea de menținere a păcii în Ucraina.
Starmer a salutat „angajamentul profund și personal” al lui Trump pentru stabilirea păcii în Ucraina. „Ați creat o oportunitate imensă pentru a ajunge la un acord de pace istoric”, a declarat premierul britanic.
Cu toate acestea, el a avertizat că statele occidentale nu trebuie să accepte un acord care „recompensează agresorul”.
La rândul său, Donald Trump a calificat întâlnirea cu Starmer drept „extrem de productivă”.
„Lucrăm foarte intens pentru a pune capăt acestui război. Cred că am făcut progrese semnificative și că lucrurile avansează destul de rapid”, a spus liderul de la Casa Albă. Acesta a sugerat că un armistițiu ar putea fi posibil „în curând”.
Anterior, Trump a susținut desfășurarea unei misiuni de menținere a păcii în Ucraina, dar a subliniat că aceasta trebuie realizată într-un format acceptabil pentru toate părțile implicate. Totodată, el a exclus participarea trupelor americane la această misiune.
„Cred că Europa va fi în mare parte responsabilă pentru aceasta. Țările europene vor trebui să-și asume această responsabilitate”, a precizat Trump.
Înaintea discuțiilor dintre cei doi lideri, președintele american a fost întrebat de reporterii din Biroul Oval dacă va veni în ajutorul trupelor britanice staționate în Ucraina – o posibilitate propusă de Starmer ca parte a unui acord de menținere a păcii căutat și de francezul Emmanuel Macron – dacă acestea sunt atacate de Rusia.
„Dacă au nevoie de ajutor, voi fi mereu cu britanicii, bine? Dar ei nu au nevoie de ajutor. Britanicii au soldați incredibili, militari incredibili și pot avea grijă de ei înșiși”, a declarant Trump.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut Occidentului garanții de securitate înainte ca Kievul să semneze un acord de pace cu Moscova. Potrivit acestuia, desfășurarea de trupe occidentale în Ucraina ar putea face parte din aceste garanții.
Premierul britanic Keir Starmer nu a specificat numărul exact de militari pe care Marea Britanie îi va trimite în Ucraina.
Potrivit Washington Post, statele europene ar putea trimite doar între 25.000 și 30.000 de militari, cu Franța intenționând să contribuie cu cel mai mare număr – 10.000 de soldați.
Rusia se opune desfășurării de trupe europene în Ucraina, însă, potrivit ministrului rus de externe Serghei Lavrov, acest subiect nu a fost discutat cu Moscova.