Marea Britanie a impus miercuri, 2 aprilie, sancțiuni împotriva unei rețele pro-ruse acuzate că a încercat să manipuleze un referendum în R. Moldova și să „destabilizeze democrația” statului nostru, a anunțat Ministerul de Externe britanic, citat de Reuters.
Sancțiunile anticorupție anunțate miercuri vizează organizația neguvernamentală „Evrazia”, cu sediul în Rusia, și includ înghețarea activelor și interdicții de călătorie pentru grup, fondatoarea sa, Nelli Parutenco, și membrul consiliului de administrație, Natalia Parasca.
„Sancțiunile anunțate astăzi îi vizează pe fondatoarea și directoarea organizației Evrazia, Nelli Alekseyevna Parutenko, și pe membra consiliului de administrație al „Evraziei”, Natalia Parasca, precum și pe Evrazia însăși și pe un alt agent politic important al lui Ilan Șor, Marina Tauber”, se arată în comunicat.
Ministerul de Externe britanic a precizat că rețeaua „Evrazia” este controlată de politicianul condamnat penal în Moldova, Ilan Șor, stabilit în Rusia, care a fost sancționat de Marea Britanie în 2022 și de UE în octombrie 2024.
Ministrul de externe britanic, David Lammy, a subliniat că Londra nu va tolera tentativele de subminare a democrației în statele considerate partenere.
„Când banii murdari circulă liber, erodează încrederea publică, destabilizează economiile și permite actorilor maligni să submineze statul de drept. Prin aceste măsuri, apărăm fundamentele guvernării democratice – instituții de încredere care responsabilizează puterea”, a declarat Lammy pentru Reuters.
Aceste sancțiuni se înscriu într-o campanie britanică mai largă împotriva corupției, văzută ca o prioritate pentru securitatea națională. Măsurile au vizat și situații din Guatemala, unde oficiali au fost sancționați pentru subminarea reformelor anticorupție ale președintelui Bernardo Arevalo, și din Georgia, unde liderii „Clanului Judiciar” au fost penalizați pentru influențarea deciziilor instanțelor în favoarea partidului aflat la guvernare, „Visul Georgian”.