Memorandumul de cooperare în domeniul energiei între R. Moldova și România, aprobat de Guvernul de la Chișinău

Guvernul Republicii Moldova a aprobat în cadrul ședinței de azi Proiectul de hotărâre a Memorandumului de înțelegere dintre Executivul de la Chișinău și cel de la București privind realizarea proiectelor necesare interconectării rețelelor de gaze naturale și energie electrică din Republica Moldova și România.

Potrivit Ministerului Energiei, memorandumul are ca principal obiectiv să exploateze oportunitățile de cooperare bilaterală pentru a promova dezvoltarea Republicii Moldova și a României.

„În sectorul energiei electrice, Memorandumul vizează realizarea unor proiecte de importanță strategică, precum Linia Electrică Aeriană (LEA) cu tensiunea nominală de 400 kV Suceava – Bălți, extinderea stațiilor 400 kV Suceava și Bălți, proiectul Liniei Electrice Aeriene de interconexiune de 400 kV între Strășeni și Republica Moldova și o stație electrică pe teritoriul României”, se arată în comunicat.

În sectorul energiei electrice, Memorandumul vizează construcția noilor linii electrice de interconectare cu România, de la Bălți și Strășeni, precum și a unei stații electrice pe teritoriul României.

„Deja s-a declanşat procedura de contractare a companiei care va face caietul de sarcini pentru partea noastră, pe partea stângă a Nistrului, a liniei Bălţi-Suceava. În discuţii cu partea română am stabilit anul 2027-2028 ca şi termen pentru care şi noi ne propunem să dăm în exploatare această linie”, a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov, în cadrul ședinței de astăzi.

La sfârşitul anului 2023, Ministerele Energiei din Republica Moldova și România au semnat un Memorandum de înțelegere privind realizarea proiectelor de interconectare a rețelelor de gaze naturale și energie electrică. Acest proiect contribuie la creșterea gradului de securitate, precum şi la diversificarea surselor energetice a Republicii Moldova.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram