Numărul tinerilor care vor putea pentru prima dată să-și aleagă primarul și consilierii locali s-a redus de două ori din 2007 până în prezent. Mai exact, dacă acum 16 ani, erau 288 mii persoane între 18 și 21 de ani care au avut posibilitatea să participe la scrutin, maximul istorică în acest sens, în prezent numărul lor este estimat la 147,3 mii. Cifrele se regăsesc într-un raport publicat de expertul economic Veaceslav Ioniță pe blogul său.
Totuși, numărul real de tineri care vor veni la secția de votare va fi mult mai mic, fiind influențat de trei factori de bază: migrația externă, migrația internă și cunoștințele politice slabe ale alegătorilor.
„Migrația externă este factorul de bază, care determină ponderea redusă a tinerilor care vin la vot. Astfel, în prezent 1/3 din toți din toți tinerii, care pentru prima dat au dreptul de a participa la alegerea primarului nu se află în țară. Din cei 147, 3 mii, estimăm că în țară se află maxim 100 mii persoane, iar circa 48 mii sunt peste hotarele țării”, susține expertul economic.
Migrația internă contribuie și ea la slaba prezență la vot a tinerilor, spune Ioniță. Potrivi lui, studenții și cei în căutarea unui loc de muncă în centre urbane, precum Chișinău sau Bălți, sunt departe de localitățile de baștină, ceea ce se traduce într-o absență de aproximativ 20-27 mii de persoane din zonele rurale. Veaceslav Ioniță mai punctează că lipsa cunoștințelor politice și a angajamentului în acest domeniu se dovedește a fi un factor crucial pentru tineri.
„Totodată, trebuie să ținem cont că la alegerile locale prezența la vot este cu 15-20% mai slabă decât la alegerile Parlamentare sau Prezidențiale. Să nu uităm că tinerii sunt grupul cu cea mai mică prezență la vot. Rata de participare a tinerilor la vot este cu 30-40% mai slabă decât la restul grupelor de vârstă”, a mai explicat Ioniță.
Astfel, expertul dezvăluie că din cei puțin peste 147 de mii de tineri eligibili, doar 70-80 de mii ar putea să se prezinte efectiv la urne.
Alegerile locale generale sunt programate în 5 noiembrie. Atunci, în 898 de primării, cetățenii vor merge să-și aleagă primarul și consilierii locali.