În preajma începutului de an școlar, Ministerul Mediului le cere directorilor instituțiilor școlare să evite utilizarea baloanelor cu heliu în timpul festivităților de 1 septembrie. Experții avertizează că aceste sunt confecționate din materiale nebiodegradabile, de unică folosință, și pot cauza probleme majore mediului.
„Conform unor studii realizate în acest sens, acesta poate rămâne în aer timp de cel puțin 8-10 ore, dacă e din latex, și până la câteva săptămâni, dacă este din folie. Totuși, mai devreme sau mai târziu, acestea se sparg, iar resturile cad în păduri, râuri, lacuri sau mări. După ce ajung în mediul înconjurător, baloanele se transformă în deșeuri, care pot ucide păsările, dar și animalele, care le percep drept hrană, ori se pot transforma în lațuri sau capcane în care acestea se prind, înfășurându-se în jurul corpului, ceea ce duce adesea la asfixiere. Un grup de cercetători din Australia a descoperit că, în total, una din cinci păsări de mare moare, în mod regulat, ca urmare a consumului unor resturi de balon. Iată de ce, în multe state ale lumii, pentru a reduce impactul negativ asupra mediului, legislația interzice utilizarea baloanelor cu heliu în activitățile de agrement”, menționează Ministerul Mediului într-un comunicat de presă.
Reprezentanții Ministerului Mediului susțin că deși heliul eliberat în atmosferă nu afectează direct mediul, este important să conștientizăm că acesta este o resursă neregenerabilă, iar utilizarea intensivă în scopuri de agrement ar putea duce la epuizarea acestuia și la restricționarea în alte sectoare.
În lipsa reglementărilor legale privind interzicerea comercializării și utilizării baloanelor umplute cu heliu, Ministerul Mediului îndeamnă autoritățile din educație, inclusiv directorii de școli și managerii instituțiilor preșcolare să renunțe la baloanele cu heliu în cadrul evenimentelor festive.