Ministrul Energiei spune că Moldova este pregătită pentru iarnă: Deocamdată putem sta liniștiți

Parlicov

Republica Moldova este mai pregătită ca niciodată în istorie de sezonul rece. Declarația a fost făctă de ministrul Enegiei, Victor Parlicov, care a dat asigurări că Republica Moldova are stocuri suficiente de gaze naturale până la sfârșitul lunii februarie 2024.

„Din punct de vedere tehnic, totul funcționează normal, chiar dacă în această perioadă au fost anumite schimbări în ceea ce ține de activitatea de transport a gazelor naturale. […] Avem stocuri de gaze suficiente ca să fim asigurați până la sfârșitul lunii februarie. Dacă va fi nevoie de cantități suplimentare, vom reuși să achiziționăm din timp cantitățile necesare. Deocamdată putem sta liniștiți”, a declarat oficialul.

Parlicov a mai subliniat că locuitorii țării vor fi asigurați cu energie electrică la tarife stabile, deoarece există un contract pe termen lung cu centrala electrică de la Cuciurgan. Potrivit ministrului, tarifele ar putea fi chiar reduse.

„Indiferent ce se va întâmpla pe piața regională de gaze, dacă vor sălta prețurile la gaze – noi suntem protejați, dacă vor sălta prețurile la energia electrică – la fel suntem protejați. Consumatorii vor avea energie și gaze la prețuri stabile. Ele nu au cum să crească în sus și e posibil să scadă pe parcursul iernii. Dar deocamdată nu fac promisiuni”, a spus Parlicov.

Ministrul a mai anunțat că Termoelectrica va funcționa fără păcură, întrucât funcționarea cu păcură este mult mai dificilă și nu are rost să fie utilizată în acest sezon rece”. Cu toate acestea, oficialul i-a îndemnat pe consumatori să economisească, anunțând că ministerul va lansa o campanie de informare în acest sens.

„Ne-am pregătit pentru iarnă cu mult mai bine decât în toți anii precedenți. Chiar dacă ne-am făcut tema pentru aca, îndemnăm cetățenii să depunem efort să economisim, nu doar pentru că asta permite facturi mai joase, dar și din punct de vedere a protejării resurselor, a emisiilor, precum și a angajamentelor care noi ca țară ni le-am asumat pe agenda globală”, a conchis ministrul, menționând în acest context că va participa în această săptămână la cea de-a 28-a Conferinţă a Statelor parte la Convenţia Cadru a Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP28), care se desfăşoară în Dubai, Emiratele Arabe Unite.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram