Mircea Geoană: Am să mă bat ca următorul titlu de Capitală Europeană a Culturii, în România, să revină în același timp Iașiului și Chișinăului

Secretarul General Adjunct NATO, Mircea Geoană, va pleda pentru ca orașele Chișinău și Iași să fie desemnate, împreună, drept Capitală Europeană a Culturii. Declarația a fost făcută în cadrul podcastului „Fain și Simplu cu Mihai Morar”, în care Geoană a subliniat că, deși procesul ar putea dura mai mulți ani, există deja o rețetă cunoscută și aplicabilă în România.

„Eu am să mă bat ca următoarea capitală culturală europeană a României să fie Iași și Chișinău, împreună. Se poate face, durează un ciclu, dar știm rețeta, știm cum funcționează”, a declarat Secretarul general adjunct NATO.

România a mai avut înainte de Timișoara o capitală europeană a culturii, și anume Sibiu care, în 2007, a fost desemnat alături de orașul Luxemburg. Astfel, Mircea Geoană a precizat că acest model poate fi adaptat și în cazul Chișinăului și Iașiului.

„I-am convins pe luxemburghezi să facem împreună cu dânșii. Nu era rândul României. Sibiul nu era la rând. Eram atunci ministru de Externe și știu cât m-am zbătut și eu pentru acest lucru”, a subliniat oficialul.

Programul „Capitală Europeană a Culturii” a fost demarat de către Uniunea Europeană în iunie 1985. De-a lungul timpului, programul „Capitală Europeană a Culturii” a devenit unul dintre cele mai ambițioase proiecte culturale la nivel continental, dar și una dintre cele mai cunoscute și mai apreciate acțiuni ale Uniunii Europene, se precizează pe site-ul oficial al Comisiei Europene.

Titlul de „Capitală Europeană a Culturii” este atribuit unuia sau mai multor orașe pe o perioadă de un an. O dată la trei ani poate fi desemnat un oraș dintr-o țară candidată sau dintr-un potențial candidat. Pentru a fi selectate, orașele candidate trebuie să elaboreze un program cultural cu o puternică dimensiune europeană prin care să se promoveze implicarea activă a locuitorilor și a comunităților lor.

Fiecare oraș ales drept Capitală Europeană a Culturii primește o finanțare în valoare totală de 1,5 milioane de euro prin care se urmărește să se declanșeze și alte investiții pentru diverse proiecte viitoare de revitalizare privind patrimoniul cultural și atractivitatea culturală.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram