Mitropolia Basarabiei îi amintește episcopului Marchel, de la Mitropolia Moldovei, că ocupă abuziv sediul eparhial din Bălți, respectiv, ar face bine să-l elibereze. Asta în condițiile în care clădirea în care își desfășoară activitatea biserica rusească, dar și catedrala episcopală din Bălți a fost construită de episcopul român Visarion Puiu și a aparținut Bisericii Ortodoxe Române.
Replica vine în contextul criticilor proferate de Marchel, în legătură cu decizia de a ridica la Bălți o nouă catedrală și un centru cultural românesc sub oblăduirea canonică a Bisericii Ortodoxe Române.
„Episcopul Marchel Mihăiescu ar proceda corect, în spiritul dreptății istorice, dacă ar elibera reședința episcopilor români din Bălți, construită în timpul României Mari de vrednicul de pomenire Visarion Puiu, primul episcop român al Hotinului cu reședința în Bălți, precum și Catedrala ortodoxă română „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Bălți, construită cu cheltuiala Mitropoliei Basarabiei și a Statului Român, inaugurată în 1935 în prezența Regelui României și a unui înalt sobor de ierarhi români și greci”, menționează Mitropolia Basarabiei, într-un comunicat de presă.
Sursa menționează că Biserica Ortodoxă Română a depus eforturi considerabile pentru revitalizarea comunităților ortodoxe din Basarabia, care au revenit, în libertate, la jurisdicția tradițională a Bisericii Mame.
„Construcția noii catedrale din Bălți și activitatea susținută a Preasfințitului Părinte Antonie, Episcopul de Bălți, sunt exemple notabile în acest sens. Aceste acțiuni au fost realizate în scopul revitalizării și dezvoltării comunităților din nordul Basarabiei, oferind credincioșilor lăcașuri de închinare adecvate, încurajând viața duhovnicească bazată pe principiile evanghelice. Aceste acțiuni merită să fie lăudate și încurajate, în loc să fie percepute și promovate ca amenințări, în spațiul public”, se spune în comunicatul Mitropoliei Basarabiei.
Potrviti autorilor, în acest context, afirmațiile și îndemnurile sinodului de obediență rusă instigă la ură și dezbinare și dezinformează opinia publică.
„Aceste afirmații vădit românofobe denotă lipsă de clarviziune, opacitate la adevăr și inadecvare la realitățile vii în schimbare, precum și incapacitate de dialog constructiv orientat spre identificarea de soluții canonice practice pentru depășirea situației de ocupație bisericească rusă”, se mai menționează în comunicat.