Cinci preoți din cadrul Mitropoliei Moldovei, subordonată canonic Patriarhiei Ruse, „au fost eliberați din funcția de paroh și opriți de a oficia slujbe”, în urma unei decizii a sinodului Mitropoliei Moldovei. Decizia a fost luată după ce parohii au decis să treacă la Mitropolia Basarabiei, subordonată canonic Patriarhiei Române.
La sfârșitul lunii octombrie, Mitropolia Basarabiei a anunțat că hotărârile reprezentanților bisericii ruse din Republica Moldova cu privire la caterisirea preoților care decid să se alăture Patriarhiei Române sunt necanonice.
„Decizia de caterisire a respectivilor preoți este nevalidă, neavând fundamentare reală din perspectivă teologică și canonică și are un repetat impact negativ asupra credincioșilor, respectiv asupra opiniei publice din Republica Moldova, prin dezinformarea în masă a celor neinformați temeinic din perspectivă teologică sau istorică. În mod istoric și canonic Biserica Ortodoxă Română, prin Mitropolia Basarabiei, este singura instituție bisericească care a avut și continuă să aibă jurisdicție canonică asupra teritoriului actual al Republicii Moldova. Prin urmare, acțiunile Sinodului autointitulatei „Biserici Ortodoxe din Moldova” sau „Mitropoliei Chișinăului și Întregii Moldove” sunt în contradicție cu însăși canoanele Bisericii și istoria jurisdicției bisericești, pe care le invocă pripit. Structura rusească de la Chișinău devine absurdă și ridicolă prin denumirea ei, presupunând că ar avea o autoritate într-o regiune cu o istorie, cultură și identitate ortodoxă profund ancorată în spiritualitatea românească. Această afirmație nedreaptă creează o imagine de sfidare față de canoanele și legile bisericești care guvernează Biserica Ortodoxă”, anunță Mitropolia Basarabiei.
Mitropolia Basarabiei îi încurajează pe toți preoții din cadrul Mitropoliei Moldovei, „care se simt constrânși de eparhiile rusești să aibă curajul de a ieși din această servitute și să revină la tradiția și comuniunea Bisericii Ortodoxe Române”.
„Vom depune toate eforturile posibile până când toate comunitățile ortodoxe din Republica Moldova vor reuși să se întoarcă în sânul Bisericii Mamă. Acest lucru nu înseamnă doar aderarea formală, ci și asigurarea că fiecare preot, diacon, monah, monahie sau credincios se poate bucura de o slujire autentică și eliberată de constrângerile dictate de ideologii străine poporului nostru. Mitropolia Basarabiei este hotărâtă să protejeze și să susțină toți clericii și monahii care împărtășesc aceeași viziune, aceleași valori și aceeași identitate cu Biserica Neamului. Mitropolia Basarabiei nu permite niciodată ca preoții români din Basarabia să fie intimidați, amenințați sau constrânși doar pentru că își trăiesc credința și dragostea față de frații lor”, se arată într-o adresare a Mitropoliei Basarabiei.