Moldova a fost condamnată la CEDO pentru suspendarea ilegală a lui Alexandru Stoianoglo

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat Republica Moldova în cazul fostului Procuror General Alexandr Stoianoglo. CEDO a constatat încălcarea articolului 6 al Convenției Europene pentru Drepturile Omului, paragraful 1, privind accesul la instanța de judecată. Moldova a fost impusă să plătească și o despăgubire de 3600 euro timp de trei luni, plus orice sumă care ar putea fi datorată.

Potrivit hotărârii, Curtea „nu poate decât să constate că reclamantul nu a beneficiat de nicio formă de protecție judiciară în ceea ce privește măsura de suspendare din funcție, care l-a privat, timp de mai mult de doi ani, de posibilitatea de a-și exercita atribuțiile de procuror și de a primi salariile corespunzătoare”. În aceste circumstanțe, Curtea consideră că statul pârât a încălcat însăși substanța dreptului reclamantului de a avea acces la o instanță.

Astăzi, Alexandr Stoianoglo are programată o conferință de presă la acest subiect. 

Fostul procuror general a fost numit în funcție în noiembrie 2019, în urma unui concurs public, și a fost suspendat pe 5 octombrie 2021, atunci când Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a permis ca el să fie cercetat penal pentru abuz în serviciu, corupere pasivă, fals în declarații și depășirea atribuțiilor de serviciu.

La sfârșitul lunii septembrie, președintele Maia Sandu a semnat decretul cu privire la demisia lui Alexandr Stoianoglo din funcția de procuror general, la propunerea CSP înaintată încă în mai 2022.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram

WordPress PopUp Plugin