Moldova va primi aproape un miliard de euro pentru alinierea la standardele UE în domeniul vamal   

Moldova se va alinia la standardele Uniunii Europene în domeniul vamal până în 2027, iar în acest scop Bruxelles-ul va acorda un sprijin financiar țării noastre în valoare de 950 de milioane de euro. Asta prevede acordul între Republica Moldova și UE, ratificat de Guvern, în cadrul ședinței de miercuri. 

Acordul urmărește armonizarea sistemului vamal al Republicii Moldova cu cel al Uniunii Europene, pentru a răspunde mai eficient amenințărilor de securitate și criminalității transfrontaliere, dar și pentru a facilita creșterea comerțului internațional. Implementarea acestuia va contribui la consolidarea relațiilor de cooperare cu autoritățile vamale din statele membre ale UE, ceea ce presupune uniformizarea politicilor în domeniu, consolidarea capacităților administrative, operarea sistemelor electronice europene, dar și implementarea inovațiilor în domeniul politicii vamale. 

Acordul privind participarea Republicii Moldova la Programul „Vama” al Uniunii pentru cooperare în domeniul vamal a fost semnat în data de 7 februarie 2023.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *