DOSARE SECRETE | NATO a fost la un pas de război cu Rusia în toamna anului trecut 

NATO a fost aproape de a se implica direct în războiul din Ucraina în toamna anului 2022, după ce un avion militar al aliaților a fost la un pas să fie doborât de către un avion rusesc în spațiul aerian deasupra Mării Negre. 

Informația a fost publicată de Washington Post, care face trimitere la documentele secrete ale Pentagonului, scurse recent.  

Cazul a avut loc la sfârșitul lunii septembrie. Un avion de cercetare RC-135 Rivet Joint al Forțelor Aeriene Britanice a fost la un pas să fie doborât de o rachetă lansată de un SU-27. Despre asta au vorbit atunci și autoritățile britanice, însă totul ar fi fost mult mai grav decât s-a anunțat atunci, arată documente secrete.

Ministerul britanic al Apărării, Ben Wallace, a anunțat, în 20 septembrie, că a luat legătura cu omologul său rus, Serghei Șoigu, solicitând explicații pe această temă.

Potrivit defenseromania.ro, oficialii de la Moscova au vorbit despre lansarea accidentală a rachetei, pe care au numit-o „o defecțiune tehnică”. După incident, britanicii au oprit misiunile de patrulare aeriană în zona Mării Negre, pe care le-au reluat abia pe 10 octombrie, când au primit un răspuns oficial de la Moscova.

Amintim că o scurgere de informații, care ar proveni din interiorul Pentagonului și care se referă la viitoarea ofensivă a armatei Ucrainei, provoacă dezbateri aprinse în media internațională. Și asta din cauza faptului că documentele apărute pe internet arată că americanii urmăresc atent orice mișcare a rușilor, dar cunosc îndeaproape inclusiv ceea ce fac ucrainenii.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram

WordPress PopUp Plugin