„Nici Voronin nu și-a permis o atare mizerie” sau „PAS ne rusifică pe banii noștri”. Critici dure după ce guvernarea a anunțat că deschide o televiziune publică în limba rusă 

Decizia PAS de a deschide o televiziune publică care să difuzeze exclusiv în limba rusă a fost criticată dur de o serie de partide și politicieni, care nu văd cu ochi buni o asemenea inițiativă. Contestatarii ideii cred că deschiderea unei astfel de televiziuni, întreținută din bani publici, nu este argumentul nici politic și nici financiar. 

„Nici Voronin, nici măcar Dodon, nu și-au permis o atare mizerie și o astfel de scuipare în sufletul, și așa amărât, al poporului băștinaș de pe aceste meleaguri. Recensământul de anul trecut a arătat că în Republica Moldova locuiesc 3,2% de etnici ruși. Să-i adăugăm aici și pe ucraineni cu 4,9% și pe găgăuzi cu 4,2%, la fel vorbitori de rusă. Așadar care este argumentul politic și financiar de a deschide din bani publici o televiziune în limba rusă, pentru ~10%? Credeți că o să-i convingeți să voteze cu PAS? Niciodată! Maia Sandu s-a înconjurat cu tot felul de spioni ruși și diletanți politici, care o manipulează, îi oferă informații false și o duc în eroare ca să ia tot felul de decizii antinaționale. I-am spus-o de câteva ori în față. Nu m-a crezut. Încercați, poate pe voi o să vă creadă”, a declarat liderul Partidului Național Moldovenesc, Dragoș Galbur. 

La rândul său, liderul organizației de la Chișinău a Partidului Social Democrat din România, Iurie Ciocan, crede că această inițiativă nu este „doar batjocoritoare și sfidătoare, ci un omagiu adus guvernării Kozak, aluzia la alianța PSRM-ACUM din 2019”.

„După ce a făcut tot posibilul să minimizeze, la recensământul din vara trecută, numărul etnicilor români care locuiesc astăzi între Prut și Nistru și să batjocorească limba română, guvernarea „pro-europeană” /pas/ se apucă să rusifice moldovenii și pe bani publici. (…) Adică să învățăm noi rusa, nu vorbitorii de rusă să învețe cât de puțin limba română. (…) Din capul locului spun că această inițiativă este nu doar batjocoritoare și sfidătoare, ci, practic, un omagiu adus guvenării Kozak, actuale și, cred ei – viitoare. Nu mă voi mira dacă fruntașii PAS, pe 27 martie, de Ziua Unirii Basarabiei cu România, s-ar duce să depună flori la monumentul lui Lenin de la Moldexpo.  Adică după 200 de ani de rusificare forțată, de stâlcire a limbii noastre strămoșești, de decapitare a identității noastre, ăștia de la guvernare vin azi, în anul 2025, și deschid televiziuni în limba rusă la Chișinău. Dacă ar fi vorba despre o televiziune privată, e o chestie, dar așa iese că deputații /pas/ numiți mai sus ne rusifică tot pe banii noștri și fără voia noastră. Trist. Foarte trist. Să fie oare astea primele simptome de agonie?”, a scris Ciocan. 

Și reprezentanții Partidului Coaliția Unitate și Bunăstare (CUB) au criticat inițiativa. Liderul CUB, Igor Munteanu, a declarat că „mai simplu ar fi ca Moldova 1 să investească în programe cu moderatori credibili și să elimine cenzura, or atunci, potrivit lui Munteanu, privitorii de limba rusă „se vor aduna singuri ciucure să guste spectacolul”. 

„Treaba asta cu televiziunea de limba rusă din bani publici este o mare șarlatanie. Unii chiar cred ca în acest mod frezurile unor deputați ai puterii vor deveni mai simpatice, mai “sympa”, cum ar veni. Chiar nu va prindeți ca este o noua gogorita inventata de “copiii căpitanului Schmidt”, inspirată Ostap Bender! Pe banii noștri și pe baza unei extrem de sumare lecturi de sondaje inversate. Oare nu-i mai simplu să faceți altceva? Să Creșteți calitatea produselor mass media la Moldova 1, să investiți în programe de talk show cu moderatori credibili, să democratizați platourile de TV, să eliminați cenzura, și atunci, cu siguranță privitorii de limba rusă se vor aduna singuri ciucure să guste spectacolul, acolo unde va fi!  Unii consultanți de imagine politică și activiști de pripas, gen Davidovici, promit stelele de pe cer pe banii noștri. Iar noi plătim. Ori poate ajunge?”, a scris Munteanu. 

La rândul său, fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, crede că, la ora actuală, oferta mediatică în limba rusă este mai mult decât generoasă. 

„Sincer, îmi vine greu să-i înțeleg pe cei care, în naivitatea lor, consideră  că un post de televiziune public în limba rusă îi va smulge pe concetățenii noștri rusofoni din îmbrățișarea ideologică a lui Putin. Crede cineva cu adevărat că problema este lipsa unui canal „corect” în limba rusă? Că dacă mai adăugăm încă unul pe listă, brusc se va produce iluminarea și masele vor abandona propaganda Kremlinului pentru a îmbrățișa valorile europene? Hai să fim serioși. Neo-imperialismul rusesc, la fel ca și europenismul, nu sunt chestiuni care țin de preferințe lingvistice, ci alegeri de valori. (…) Crearea unui canal public de televiziune în limba rusă nu va produce o revoluție în mentalități. Nu va schimba radical pe nimeni. Dar nici nu va dăuna. Pur și simplu, va mai fi un canal pe care îl vor ignora exact cei pentru care a fost creat”, a scris Tănase.  

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *