Noi tensiuni între Azerbaidjan și Armenia. Baku și Erevan se acuză reciproc de deschiderea focului la hotar

Relația între Azerbaidjan și Armenia rămâne una explozivă. După incidentul armat de la hotarul dintre cele două țări, soldate cu mai mulți militari răniți, au urmat un șir de replici acide din ambele părți, care dinamitează tentativa de mediere a conflictului, sub monitorizarea Statelor Unite.

Autoritățile de la Baku susțin că, în seara zilei de 10 mai, unitățile Forțelor Armate Armene din regiunea Basarkechyar au deschis foc intens din diferite tipuri de arme de calibru mic asupra pozițiilor armatei azere. Ministerul Apărării al Azerbaidjanului susține că un soldat a fost grav rănit la cap.

Erevanul, la rândul său, susține că, în dimineața zilei de 11 mai, unitățile Forțelor Armate azere au deschis focul către pozițiile armenilor anplasate pe direcția Sotk. Ministerul Apărării al Armeniei raportează, de asemenea, că trei dintre soldații lor au fost răniți.

La începutul primăverii, conflictul dintre Azerbaidjan și Armenia privind Nagorno-Karabah a escaladat din nou. În data de 5 martie, acolo a avut loc un alt schimb de focuri, în urma cărora s-au înregistrat victimele.

Ulterior, în 2 mai, Armenia şi Azerbaidjan au început la Washington negocierile de pace, sub monitorizarea Statelor Unite ale Americii. Discuţiile, susţinute de secretarul de stat american Antony Blinken, au avut loc în prezenţa miniştrilor de externe din cele două țări – armeanul Ararat Mirzoyan şi azerul Djeyhoun Bairamov.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *