Olaf Scholz îl acuză pe vicepreședintele american, JD Vance, de interferență în campania electorală din Germania

Cancelarul german Olaf Scholz a respins categoric comentariile făcute de vicepreședintele american JD Vance, pe care le-a interpretat drept un „sprijin pentru partidul de extremă dreapta AfD”.

Declarațiile au fost făcute în cadrul Conferinței de Securitate de la Munchen, unde Scholz a subliniat că nu va accepta interferențe externe în procesul democratic german. În discursul său de sâmbătă, Olaf Scholz a criticat dur membrii AfD, acuzându-i că banalizează trecutul nazist al Germaniei.

El a subliniat că angajamentul față de memoria Holocaustului, exprimat de Vance în timpul vizitei sale la memorialul lagărului de la Dachau, nu este compatibil cu sprijinul indirect oferit AfD.

„De aceea, nu vom accepta ca persoane din exterior să interfereze în favoarea acestui partid în democrația noastră, în alegerile noastre, în procesul de formare democratică a opiniei. Este nepotrivit, mai ales între prieteni și aliați, și respingem cu fermitate acest lucru”, a insistat cancelarul german.

„Vom decide noi înșine modul în care democrația noastră va continua“, a adăugat el.

Vineri, vicepreședintele american Vance a criticat aspru aliații europeni în cadrul discursului său la conferința de la Munchen, avertizând împotriva unei amenințări la adresa democrației. El a făcut referire indirect și la dezbaterea din Germania cu privire la distanțarea față de AfD, declarând că „nu există loc pentru ziduri de protecție“.

Tot vineri, în marja conferinței, vicepreședintele american s-a întâlnit cu co-lidera AfD, Alice Weidel, candidata partidului la postul de cancelar.

Vance s-a întâlnit de asemenea cu președintele german Frank-Walter Steinmeier, cu ministrul de externe Annalena Baerbock, cu liderul opoziției conservatoare Friedrich Merz și cu ministrul de finanțe Wolfgang Schmidt în cursul dimineții de vineri, dar nu a avut nicio întrevedere cu Scholz.

În pofida acestor divergențe, Germania, care a făcut din parteneriatul transatlantic pilonul politicii sale externe și de apărare postbelice, nu este pregătită să le întoarcă spatele Statelor Unite, adaugă AFP.

Germania va „continua să cumpere“ materiale militare americane, a dat asigurări Scholz, subliniind „necesitatea unei industrii europene de armament puternice“.

Cu privire la Ucraina, Scholz a reafirmat principiul conform căruia ‘pacea nu există’ decât ‘dacă suveranitatea Ucrainei este asigurată’.

Germania nu va sprijini „niciodată“ o „pace impusă“ Kievului, a mai spus el.

Cancelarul s-a pronunțat de asemenea contra unei „decuplări a securității europene și americane“ și a fost de acord că există o nevoie „indiscutabilă” de „a continua creșterea semnificativă” a cheltuielilor de apărare peste procentul de 2% din PIB alocat în prezent de Berlin.

„Fiecare procent suplimentar pe care îl cheltuim pentru apărare necesită 43 miliarde de euro în plus pe an”, a menționat el, pledând pentru reformarea regulii ‘frânei bugetare’ după alegeri pentru a exclude din acest calcul cheltuielile militare.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *