Adaptarea Codului Electoral la voința Maiei Sandu de a organiza referendum și alegeri în aceeași zi reprezintă un truc politic la limita legalității și un precedent periculos. De această părere este comentatorul politic Victor Nichituș, care constată, într-un editorial, că scopul acestor modificări, făcute fără avizul Comisiei de la Veneția, este exclusiv de a o ajuta pe Maia Sandu să câștige viitoarele alegeri prezidențiale.
„Se dorește o suprapunere a mesajelor campaniei prezidențiale cu cele promovate la viitorul referendum, sperându-se că amplificarea de mesaje pro integrare europeană va aduce victoria actualei președinte. Identificarea, în mentalul colectiv, a șefei statului moldovean, cu integrarea europeană, poate fideliza, la vot, electoratul cu viziuni pro-europene. Ergo, victoria”, scrie Nichituș.
Totuși, spune el, asemenea „gesturi politice barbare” vin în contradicție cu normele și principiile Uniunii Europene, unde Republica Moldova vrea să ajungă.
„Nu știu dacă Maia Sandu va câștiga sau nu alegerile prezidențiale. Victoria domniei sale depinde de numele celui cu care va ieși în turul doi al prezidențialelor. Dacă va ieși. Știu însă că, în țările Uniunii Europene, acolo unde statul moldovean își dorește să ajungă, nu se întâmplă asemenea gesturi politice barbare, la limită. Se afirmă că, în politică, scopul, scuză mijloacele. Nu este chiar adevărat – jocul politic, civilizat și democratic, se desfășoară în baza unor reguli bine stabilite, care nu se schimbă după bunul plac”, notează Victor Nichituș.
Autorul mai atrage atenția că, prin astfel de acțiuni, se creează precedente care ar putea fi utilizate și după ce PAS va pierde puterea.
„Atunci când o majoritate parlamentară schimbă o normă legală pentru a atinge un scop, fie el nobil sau mai puțin, se creează un precedent periculos. Repet: artificiul este legal. Doar că orice majoritate parlamentară viitoare va fi tentată să modifice Codul Electoral în folos propriu. Iar atunci când o majoritate parlamentară numeroasă schimbă legea doar pentru a nu pierde puterea, putem vorbi despre apariția instinctelor primare. Atunci când apar instinctele nu mai vorbim despre democrație”, concluzionează Victor Nichituș, în editorialul său.