OPINIE | Victor Nichituș: Prezența României în viitorul joc de putere de la Chișinău, obligatorie și decisivă

Prezența formațiunilor politice românești în viitorul joc de putere din Republica Moldova este obligatorie și decisivă, indiferent de decizia Consiliului European, din decembrie ori de cei care vor decide să candideze la șefia statului moldovean. De această părere este comentatorul politic Victor Nichituș, care menționează, într-un editorial publicat de Canal33.ro, că asta ar însemna atragerea social-democraților în configurațiile politice viitoare de la Chișinău.

„Sondajul IMAS, realizat în perioada 2-24 septembrie 2023, arată că, dacă ar avea de ales trei candidați principali, Maia Sandu, Renato Usatâi și Irina Vlah, actualul președinte al Republicii Moldova ar obține 37 la sută din voturile participanților la sondaj, Renato Usatâi, ar beneficia de 23 la sută iar fostul guvernator al regiunii autonome găgăuze, Irina Vlah, ar strânge simpatiile a 20 la sută. Cercetarea sociologică arată o cifră ridicată a celor care nu ar participa la vor, 11 la sută, iar 9 la sută au spus că nu știu pentru cine ar vota”, menționează Nichituș.

Potrivit lui, cel mai probabil, cei 20 la sută de indeciși așteaptă un rezultat clar al evoluției războiului din Ucraina, dar desfășurarea conflictului militar nu poate fi prezisă.

„Această lipsă de perspectivă a războiului ucrainean oferă greutate electorală, atât candidatului socialiștilor, cât și Irinei Vlah, reprezentanți ai stângii stataliste care vor participa în turul întâi al alegerilor prezidențiale, cel mai probabil, alături de Maia Sandu. Cel care va ajunge în turul doi al prezidențialelor, inclusiv fostul guvernator al Găgăuziei, Irina Vlah, va beneficia de susținerea politică a tuturor formațiunilor politice stataliste și se va transforma într-un prezidențiabil de temut. Ajungând în turul doi, șansele Irinei Vlah vor crește, ea are o istorie pozitivă de colaborare cu președintele Erdogan și nu este exclus să poată atrage susținerea discretă a unor instituții ale statului turc”, susține autorul.

În aceste condiții, precizează Victor Nichituș, actualul șef al statului moldovean poate câștiga exercițiul electoral viitor doar dacă va reuși, să recupereze electoratul social-democrat, de centru, pe care l-a pierdut.

„În contextul în care evoluția războiului din Ucraina este imprevizibilă, iar între Prut și Nistru, sunt rezidenți circa un milion de cetățeni români, este firesc ca decidenții politici de la București să depună eforturi pentru coagularea unui pol social-democrat. Prezența formațiunilor politice românești în viitorul joc de putere din Republica Moldova este obligatorie și decisivă, indiferent de decizia Consiliului European, din decembrie ori de cei care vor decide să candideze la șefia statului moldovean”, concluzionează comentatorul politic, în editorialul său.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram