Parlamentul European va recomanda începerea negocierilor cu Republica Moldova pentru aderare la UE

Parlamentul European

Deputații europeni vor vota mâine o rezoluție care face bilanțul drumului Moldovei către Uniunea Europeană. Rezoluția forului legislativ european, care este una politică, va fi un semnal atât pentru Comisia Europeană, cât și pentru Republica Moldova, susțin experții.

„Moldova, una dintre cele mai sărace țări din Europa, a suferit daune colaterale politice și economice grave din cauza războiului Rusiei împotriva Ucrainei vecine, cu inflație în creștere, costurile alimentelor și prețurile la energie, proteste de stradă la Chișinău, întreruperi de curent și campanii de dezinformare. Au existat, de asemenea, avertismente cu privire la o lovitură de stat organizată de Rusia împotriva conducerii pro-europene a țării, pe lângă consecințele continue ale conflictului înghețat de decenii cu separatiștii susținuți de ruși din Transnistria”, se mai arată în buletinul infomativ de la Strasbourg.

Înainte de votul asupra rezoluției, europarlamentarii au dezbătut marți ultimele evoluții din Republica Moldova. Eurodeputatul român, Siegfried Mureșan a solicitat de la tribuna centrală a Parlamentului European a solicitat ca Uniunea Europeană să înceapă negocierile de aderare a Republicii Moldova la blocul comunitar, motivând că țara noastră înaintează în procesul reformelor atât în domeniul juridic, cât și cel economic și social.

„Cerem începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană până la finalul acestui an! Este ceea ce am spus mai devreme în plenul Parlamentului European și este ceea ce noi, Parlamentul, vom solicita în rezoluția despre Republica Moldova pe care o vom adopta joi în sesiunea plenară”, a declarat Siegfried Mureșan.

La sfârșitul lunii octombrie, Comisia Europeană urmează să evalueze raportul privind îndeplinirea de către Republica Moldova a celor nouă pași necesari pentru deschiderea negocierilor. Decizia finală va fi luată de Consiliul European în luna decembrie.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram