Doborârea rachetelor și dronelor rusești de pe teritoriul NATO deasupra Ucrainei ar implica Statele Unite în războiul de amploare al Moscovei. Declarația a fost făcută de purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Sabrina Singh, într-un briefing de presă.
Întrebată de ce Occidentul nu poate ajuta Ucraina să doboare rachetele rusești, așa cum a făcut în timpul atacului recent al Iranului asupra Israelului, Singh a spus că acestea sunt „două peisaje și câmpuri de luptă foarte diferite.”
Președintele Volodimir Zelenski a afirmat că țările vecine ale Ucrainei, membre NATO, ar putea ajuta și ele la doborârea țintelor aeriene rusești deasupra Ucrainei, dar partenerii „nu sunt încă pregătiți” pentru acest lucru.
„Ceea ce funcționează pe cerul Orientului Mijlociu și ajută apărarea Israelului poate funcționa la fel de bine și pe cerul din partea noastră de Europa – în Ucraina – ajutând la salvarea de vieți”, a declarat recent Zelenski.
Iranul a lansat, conform rapoartelor, peste 180 de rachete asupra Israelului pe 1 octombrie, pe fondul tensiunilor în creștere în Orientul Mijlociu. Rusia atacă în mod regulat Ucraina cu zeci de drone și rachete de tip Shahed, fabricate în Iran, vizând infrastructura civilă.
Potrivit lui Singh, Ucraina a utilizat cu succes apărarea antiaeriană și alte capabilități pentru a continua să recupereze teritoriul său.
„Președintele a făcut un angajament că Statele Unite nu vor trimite trupe în Ucraina, dar sprijinim Ucraina în eforturile sale de a-și recupera teritoriul suveran”, a spus ea.
Întrebată dacă doborârea țintelor aeriene rusești din Polonia sau România ar însemna implicarea trupelor americane, Singh a răspuns: „acesta ar fi un alt mod de a ne implica în război”.
„Și, în acest moment, considerăm că Ucraina a reușit să se apere cu succes împotriva atacurilor rusești asupra orașelor, populației și infrastructurii sale. Și vom continua să ne asigurăm că au sprijinul necesar pentru a face acest lucru”, a adăugat ea.
În mai multe rânduri, autoritățile române au descoperit fragmente de drone în apropierea graniței lor cu Ucraina, în regiunea Dunării. Violările spațiului aerian de către drone sau rachete rusești au fost raportate și de Moldova, Letonia și Polonia.