Peste 1500 de observatori vor supraveghea alegerile locale generale, care se vor desfășura duminică, 5 noiembrie

Comisia Electorală Centrală (CEC) a anunțat că a acreditat până în prezent 1536 de observatori naționali și internaționali, care vor monitoriza desfășurarea alegerilor locale generale din 5 noiembrie. Dintre aceștia, 1200 sunt reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale din Republica Moldova, 200 sunt delegați ai partidelor politice și candidaților independenți, iar 136 sunt membri ai misiunilor diplomatice și organizațiilor internaționale.

CEC a precizat că procesul de acreditare a observatorilor este deschis până pe 4 noiembrie, ora 18:00, și că orice persoană interesată poate solicita acreditarea, în conformitate cu legislația electorală.

Observatorii acreditați au dreptul să asiste la toate etapele procesului electoral, de la deschiderea secțiilor de votare, până la numărarea voturilor și afișarea rezultatelor. Ei au obligația să respecte principiile de imparțialitate, independență și transparență, și să nu interfereze cu activitatea autorităților electorale.

CEC a declarat că prezența observatorilor este un factor important pentru asigurarea credibilității și legalității alegerilor locale, care vor avea loc în 898 de localități, inclusiv în municipiul Chișinău, unde se va alege primarul general și forul deliberativ local.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram