Mihail Podoleak, consilierul șefului biroului președintelui Ucrainei l-a criticat dur pe șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) pentru modul în care acesta gestionează riscurile de la centrala nucleară Zaporojie.
„Omul este absolut ineficient în gestionarea riscului-cheie”, a declarat Podoleak la o televiziune ucraineană, referindu-se la directorului AIEA, Rafael Grossi.
Potrivit acestuia, AIEA are „pârghii clare de influenţă” asupra Rusiei și ar fi putut exercita presiuni asupra corporaţiei nucleare de stat Rosatom, prin care s-ar fi putut forţa o retragere a Rusiei şi deminarea uzinei. Podoleak a vorbit despre „show-ul unui clovn”, referindu-se la Grossi.
După ce atât Moscova, cât şi Kievul s-au acuzat reciproc de pregătirea unui atac asupra centralei cu șase reactoare nucleare, situată în sudul Ucrainei, Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat că nu a găsit niciun semn de minare cu explozibili la centrala nucleară Zaporojie în timpul ultimei sale inspecții.
„În urmă cu doar câteva ore, i-am contactat pe experții permanenți ai misiunii de la centrala Zaporpjie. Suntem la curent cu acuzațiile și declarațiile ambelor părți. La ultimele controale nu am înregistrat niciun semn de minare, dar rămânem extrem de atenți”, a spus directorul general al agenției, Rafael Grossi, la un briefing în Japonia, comentând amenințările celor două părți.
Statul Major General al armatei ucrainene a comunicat că rușii au amplasat dispozitive explozive pe acoperișurile unităților energetice 3 și 4. Moscova a declarat, la rândul său, că forțele armate ucrainene plănuiesc un atac asupra reactoarelor nucleare.
În urmă cu puțin timp, însă, Agenția Internațională pentru Energie Atomică, a transmis într-un comunicat, că experții au solicitat acces suplimentar necesar pentru a confirma că nu există mine sau explozivi la centrala nucleară de la Zaporojie.
„În special, este esențial accesul la acoperișurile unităților de reactoare 3 și 4, precum și accesul la părți ale halelor de turbine și unele părți ale sistemului de răcire din centrală”, se mai arată în comunicat.