Podoleak: Rusia se pregătește de un atac terorist de amploare la centrala nucleară din Zaporojie

Rusia ia în calcul un atac terorist de amploare în sud-estul Ucrainei, la centrala nucleară din Zaporojie, pentru a crea o „zonă sanitară” pustie. În acest scop, a încercat să atace cu rachete hipersonice „Kinjal” barajul de la Krivoi Rog. Avertismentul a fost făcut de consilierul șefului biroului președintelui Ucrainei, Mihailo Podoleak, pe pagina sa de Twitter.

„Rusia nu este capabilă să păstreze sub control oraşul Energodar pe termen mediu, de aceea are în vedere un atac terorist de amploare la centrala nucleară din Zaporojie. Totul pentru a opri contraofensiva ucraineană şi a crea o zonă gri sanitară pustie pentru anii următori, ca parte a unui statu quo teritorial, fără o încetare a focului. În această strategie intră şi încercările de a lovi cu rachete Kinjal barajul de la Krivoi Rog”, susține oficialul de la Kiev.

Potrivit lui, forţele ruse ar amplasa noi mine în prezent la centrala nucleară din Zaporojie.

„Dacă Kremlinul se va decide sau nu pentru un astfel de scenariu, aceasta depinde astăzi numai de reacţia lumii globale. Trebuie trasate linii roşii, iar consecinţele încălcării acestora să fie anunţate. Astăzi! Nu mâine!”, a mai scris Podoleak.

Miercuri, Kirilo Budanov, șeful Direcţiei principale de informaţii de pe lângă Ministerul ucrainean al Apărării (GUR), a declarat că ruşii au minat bazinul de răcire al centralei nucleare de la Zaporojie.

La rândul său, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a susţinut joi că serviciile secrete ale ţării sale au primit informaţii conform cărora Rusia are în vedere posibilitatea de a comite un atac „terorist” asupra centralei nucleare de la Zaporojie, care ar implica emiterea de radiaţii, transmite Reuters.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică nu a confirmat minarea bazinului de răcire de la uzina din Zaporojie, dar a precizat joi că mine au fost amplasate în jurul centralei şi în unele locuri din interiorul său.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram