Polonia, Slovacia și Ungaria vor continua să interzică importurile de cereale ucrainene chiar și după ce UE a ridicat restricţiile 

Polonia, Slovacia și Ungaria vor pune în aplicare propriile restricţii asupra importurilor de cereale ucrainene, după ce Comisia Europeană a decis să nu extindă măsura care autoriza această interdicţie în cazul celor cinci vecini ai Ucrainei din UE.

Restricţiile impuse de UE în luna mai au permis Poloniei, Bulgariei, Ungariei, României şi Slovaciei să interzică vânzările interne de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea-soarelui ucrainene, permiţând însă tranzitul unor astfel de încărcături pentru export în altă parte, relatează Reuters, citat de Digi24. 

„Vom prelungi această interdicţie în ciuda dezacordului lor, în ciuda dezacordului Comisiei Europene. Vom face acest lucru pentru că este în interesul fermierului polonez”, a declarat premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki. 

Ungaria a impus o interdicţie naţională de import pentru 24 de produse agricole ucrainene, inclusiv cereale, legume, mai multe produse din carne şi miere, potrivit unui decret guvernamental publicat vineri. Guvernul slovac a indicat într-un comunicat că a „decis să interzică importul lor la nivel naţional până la sfârşitul anului”. 

UE a creat rute terestre alternative, aşa-numitele „Coridoare ale solidarităţii”, pe care Ucraina să le folosească pentru a-şi exporta cerealele şi seminţele oleaginoase, după ce Rusia a renunţat în iulie la acordul privind transportul cerealelor pe Marea Neagră, negociat de ONU, care permitea trecerea în siguranţă a navelor de marfă. Comisia Europeană a declarat că măsurile existente vor expira vineri, aşa cum era prevăzut iniţial, după ce Ucraina a fost de acord să introducă măsuri legale (inclusiv, de exemplu, un sistem de acordare de licenţe de export) în termen de 30 de zile pentru a evita creşterea bruscă a importurilor de cereale în ţările vecine

Fermierii din cele cinci ţări învecinate cu Ucraina s-au plâns în repetate rânduri de o supraofertă de produse care le afectează preţurile interne şi îi împinge spre faliment. Aceste ţări, cu excepţia Bulgariei, au făcut presiuni pentru o prelungire a interdicţiei, după ce aceasta urma să expire la 15 septembrie. 

În România, peste 60% din fluxurile alternative trec pe teritoriul său, în principal prin Delta Dunării, iar fermierii români au ameninţat că vor intra organiza proteste şi blocaje, dacă interdicţia nu va fi prelungită. În ultimul an, Ucraina a făcut 60% din exporturile sale prin culoarele de solidaritate şi 40% pe Marea Neagră, datorită acordului.

0 Votes: 0 Upvotes, 0 Downvotes (0 Points)

Leave a reply

PARTENERIAT

Susține proiectul ZIUA
Loading Next Post...
Follow
Cele mai citite
Loading

Signing-in 3 seconds...

Signing-up 3 seconds...