Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă organizează un șir de măsuri pentru diminuarea riscurilor de producere a unor incidente în perioada sărbătorilor pascale în biserici. Recent, 45 de echipe mobile au verificat peste 1300 de lăcașuri privind modul de organizare şi dotare în cazul unor incendii și au organizat instruiri cu 1800 de preoți.
Și în acest an, IGSU vine cu un șir de recomandări pentru parohi și enoriași, printre care supravegherea permanentă a zonelor unde sunt aprinse lumânările, utilizarea sfeșnicelor sigure, amplasarea recipientelor cu nisip și dotarea bisericilor cu stingătoare, cu amplasarea acestora în apropierea locurilor unde este utilizat foc deschis, înlăturarea lemnelor și a combustibilului din apropierea locurilor unde sunt păstrate candele și lumânări, evitarea aglomerării, asigurarea căilor de evacuare libere, fără obstacole, precum și a căilor de acces pentru autospecialele de intervenție în caz de urgență.
Salvatorii IGSU susțin că în ultimii cinci ani au înregistrat 34 de incendii în biserici, cele mai multe fiind provocate de imprundența în utilizarea lumânărilor. Cel mai recent caz a avut loc duminică în satul Gârbova din raionul Ocnița, acolo unde a izbucnit un incendiu în incinta Bisericii „Adormirea Maicii Domnului”.
Focul a distrus o suprafață de opt metri pătrați, în urma arderii fiind deteriorate decorul lemnos și bunuri materiale din interiorul bisericii. Potrivit specialiștilor, focul a izbucnit de la o candelă sau o lumânare lăsată nesupravegheată.
De asemenea, cetățenii sunt rugați să respecte regulile antiincendiu și de Paștele Blajinilor pe teritoriul cimitirelor. Pentru a evita incendiile de vegetație uscată, este interzisă arderea deșeurilor și a gunoiului menajer. Totodată, se interzice amplasarea focului deschis în apropierea florilor și coroanelor artificiale.