Populația Republicii Moldova îmbătrânește cu un ritm accelerat. Vârsta medie a crescut la 41,5 ani, dar este, totuși, cu trei ani mai mică decât media Uniunii Europene. Dacă în UE, însă, aceste creșteri sunt datorate factorilor economici și îmbunătățirii nivelului de trai pentru bătrâni, în Republica Moldova motivul este, în special, plecarea tinerilor în străinătate.
Analistul economic Veaceslav Ioniță susține că în 2024, R. Moldova a trecut peste pragul de 41 de ani în cazul vârstei medii a populației.
„De la declararea independenței, vârsta medie a populație a crescut cu peste 9 ani. Îmbătrânirea populației aflate în țară este determinată de 3 factori majori: natalitatea extrem de mică, migrația tinerilor peste hotarele țării, spreanța la viață în creștere. Cel de al treilea factor este unul pozitiv, deoarece calitatea vieții și medicina modernă a dus la creșterea semnificativă a speranței de viață, însă primii doi factori sunt o problemă enormă pentru Moldova”, scrie Veaceslav Ioniță.
Analistul precizează că R. Moldova se confruntă, în prezent, cu cel mai mare val de migrație din istoria statului, dar și natalitatea a atins minimul istoric.
„Noi cel puțin de 200 de ani nu am avut un număr atât de mic de copii noi născuți, chiar și când populația regiunii era mai mică decât un milion de locuitori. Cel mai îngrijorător fapt este accelerarea procesului de îmbătrânire din ultimii 2 ani. Dacă în perioada precedentă populația Moldovei în fiecare an îmbătrânea în mediu cu 0,1-0,2 ani, atunci începând cu anul 2000 acest indicator a crescut până la 0,3 ani, iar în 2022-2023 a atins cote nemaiîntâlnite în istoria noastră, de 2-3 ori mai mult decât media tradițională, ridicându-se până la 0,6 ani”, mai susține Veaceslav Ioniță.
Vârsta medie a populației în Uniunea Europeană se apropie treptat de 45 de ani. Potrivit Eurostat, la între membrii UE, vârsta medie a variat între 38,4 ani în Cipru și 48,4 ani în Italia.