Premierul României, despre manualele de „limbă moldovenească” din Ucraina: „Fuseseră date la tipărit, vorbim de o ţară în război”

Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, a comentat decizia autorităților ucrainene de a tipări, în continuare, manuale de „limba și literatura moldovenească”, chiar dacă anterior anunțau renunță la această sintagmă. Potrivit lui, Kievul a recunoscut limba română ca limbă oficială a minorităţii românești, însă a precizat că implementarea deciziei este îngreunată din cauza războiului din această țară.

„Haideţi să spunem tot adevărul. În momentul în care prim-ministrul Ucrainei, Denis Şmihal, a venit la Bucureşti, am avut discuţia în ceea ce priveşte limba moldovenească şi am stabilit ca şi prioritate în agenda românească. Agenda ucraineană avea alte priorităţi. (…) M-am întâlnit cu preşedintele Zelenski la Atena, când am avut întâlnirea cu prim-ministrul Mitsotakis, cu premierul Bulgariei, şi cu preşedinta Comisiei Europene, unde am avut o discuţie şi mi-a spus: ştiu, mi-a spus Denis de această problemă (…) n-am nicio problemă, nu e o prioritate pentru mine, înţeleg, în schimb, contextul, mai mult că Republica Moldova şi ea şi-a schimbat, nu mai există limba moldovenească pe teritoriul Republicii Moldova, e numai limba română. Când am plecat cu colegii mei din Guvern şi am avut şedinţa comună de guvern, la mijlocul şedinţei comune de guvern, cu noi la masă au venit toţi miniştrii ucraineni, au ţinut şedinţă de guvern şi au legiferat prin decizia guvernului că limba oficială pe teritoriul Ucrainei este limba română. Pe urmă a intrat să fie pus în aplicare”, a afirmat Marcel Ciolacu, la Antena 3, citat de Agerpres.

El a explicat că, din cauza războiului, unele procese legate de această chestiune sunt îngreunate.

„Acele manuale fuseseră date la tipărit. Repet, vorbim de o ţară în război, pe o anumită zonă. Unele au fost modificate, dar Ucraina a recunoscut oficial”, a adăugat premierul român.

În data de 18 octombrie, după ședință comună a guvernelor României și Ucrainei, părțile au anunțat public că autoritățile de la Kiev au răspuns pozitiv la solicitarea Bucureștiului de a renunța la sintagma „limba moldovenească” și de a declara limba română drept limba oficială a minorității românești din Urcaina.

Leave a reply

PARTENERIAT

Susține proiectul ZIUA
Loading Next Post...
Follow
Cele mai citite
Loading

Signing-in 3 seconds...

Signing-up 3 seconds...