Președintele Maia Sandu anunță că procesul de vetting al procurorilor va fi pus pe pauză din cauza sistării finanțării USAID

Președintele Maia Sandu a anunțat că procesul de evaluare al procurorilor va fi pus pe pauză din cauza sistării finanțării USAID. Potrivit șefei statului, între timp, autoritățile încearcă să compenseze cheltuielile pentru acest proces din banii Uniunii Europene. 

„Este afectat. Evaluarea procurorilor era susținută din resursele USAID și acum a fost stopată această finanțare și nu știm dacă se va reveni sau nu se va reveni, dar între timp încercăm să compensăm cu banii UE, să preia UE să finanțeze. Va fi o pauză. La pauzele care au fost până acum va mai fi o pauză”, a declarat Maia Sandu, în cadrul unei emisiuni la TV8.

Cheltuielile pentru procesul de vetting nu au fost făcute publice până acum, salariile celor implicați în evaluarea procurorilor și judecătorilor fiind secretizate. Totuși, potrivit unor informații lansate în spațiul public de către liderul PSDE, Tudor Ulianovschi, cheltuielile lunare pentru salarizare ar fi de 250 de mii de euro pe sumă, ceea ce înseamnă cam 1,5 milioane de euro anual.

Politicianul a menționat că societatea este în drept să cunoască unde ajung banii, inclusiv cei veniți de la donatori, iar autoritățile ar trebui să argumenteze aceste cheltuieli. 

„E normal ca un membru al comisiei de vetting să aibă un salariu lunar de 15 mii de euro, un consilier sau consultant – 9000 de euro, asistentul asistentului – 7500 de euro și asistentul asistentului următor – de 5000 de euro? De aceea, e și nevoie de cuvântul cheie – transparență. Îndemnul meu către guvernarea actuală este: dați-ne informații cât ne costă pe noi estimativ? Vreau să văd dacă depășim suma de 250 de mii de euro lunar pentru întreținerea lucrului Comisiei de vetting. Asta ar fi cam 1,5 milioane de euro anual”, a spus liderul PSDE. 

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *