Președintele Românie salută recunoașterea limbii române în Ucraina. Klaus Iohannis a primit o reacție din partea omologului său ucrainean

Zelenski-Iohannis

Preşedintele României Klaus Iohannis a salutat decizia Ucrainei de a recunoaşte limba română ca limbă oficială a minorităţii române din această ţară, precizând că este un pas important în construirea unui parteneriat strategic puternic între cele două state. La acest mesaj, postat pe platforma X (fosta Twitter) șeful statului român a primit o reacție din partea omologului său ucrainean, Volodimir Zelenski.

„Dragă Klaus Iohannis, așa cum am convenit la București săptămâna trecută, mergem mai departe spre un parteneriat strategic. Mulțumesc României pentru sprijinul acordat Ucrainei în drumul nostru spre UE și aștept cu nerăbdare să deschidem negocierile de aderare a Ucrainei la UE în acest an. Împreună, facem Europa mai puternică”, a scris Zelenski.

Și ministrul de Externe de la Chișinău, Nicu Popescu, a exprimat aprecierea Republicii Moldova pentru decizia Ucrainei de a recunoaște limba română ca limbă de comunicare pentru minoritatea etnică română.

„Aceasta reprezintă un semn clar al reușitei dialogului nostru trilateral Republica Moldova – România – Ucraina. Suntem hotărâți să dezvoltăm și mai mult cooperarea noastră în cadrul acestui format trilateral, inclusiv prin proiecte de infrastructură comune, ceea ce a adus deja beneficii tangibile”, a subliniat șeful diplomației de la Chișinău, citat de un comunicat de presă al Ministerului de Externe.

Marcel Ciolacu a anunțat, la Kiev, după prima şedinţă comună a guvernelor României şi Ucrainei, că limba oficială a comunității românești din Ucraina nu va mai fi „moldovenească”, ci română.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram

WordPress PopUp Plugin